Imaginea zilei: Cum arată plaja de la Vama Veche văzută de sus, după ciclonul din weekend (Foto & Video)

Imaginea zilei: Cum arată plaja de la Vama Veche văzută de sus, după ciclonul din weekend (Foto & Video)

Mai multe zone de pe litoral au fost devastate sâmbătă de un ciclon format în zona Mării Negre. Plaja din Vama Veche a fost devastată de furtună.

Cantități imense de apă au căzut, vineri noapte și sâmbătă, pe litoral. Mai multe zone din judeţul Constanţa au fost afectate de ploile torenţiale. Au fost inundate locuinţe, gospodării, parcări, unele plaje au fost distruse, iar maşinile au fost răsturnate.

Cea mai afectată zona a fost cea din sudul litoralului. La Vama Veche plaja este pustie, iar în partea centrală s-a format o groapă imensă, plină cu apă. Utilajele lucrează acum pentru a îndepărta urmările furtunii.

VAMA VECHE - URMARI INUNDATII - 01 SEP 2024
Așa arată acum plaja din Vama Veche după furtuna din weekend. Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Imaginile filmate din dronă de colegii de la Inquam Photos au surprins plaja din Vama Veche după trecerea puhoaielor:

Extra Shot of Information - Vama Veche - Plajă ravenată - Constanța
Sursa: Inquam Photos / Alex Nicodim

Litoralul a fost afectat de un ciclon de joasă presiune, care a staționat în zona Mării Negre și care a fost alimentat și de o suprafață foarte caldă a mării, ca urmare a modificărilor climatice, a explicat climatologul Roxana Bojariu, la Digi 24. A fost un ciclon care s-a generat în ultimele două zile în zona Mării Negre, susținut în altitudine de o pătrundere mai rece și el a rămas blocat aici, a explicat și meteorologul ANM Mihai Timu, la TVR Info. În aceste condiții, sunt generate cantități foarte mari de apă, pentru că practic, acel ciclon ia toată umezeala, o ridică de deasupra mării și o aduce în zonele limitrofe.

ADVERTISING

Secretarul de stat Raed Arafat, şef al DSU, a declarat duminică, după inundaţiile care au avut loc în ultimele zile pe litoral, că trebuie să ne aşteptăm la astfel de fenomene meteo extreme, nu doar în Constanţa, ci şi în alte zone şi a sfătuit populaţia, mai ales cei care au dezactivat RO-Alert, să-l reactiveze în telefoane.

Oficialul a precizat că în ultimele două zile, din 29 august, până duminică dimineaţa în judeţele Constanţa şi Tulcea s-a intervenit în 26 de localităţi pentru evacuarea apei din 93 de case, 75 de curţi, 85 de subsoluri care unele sunt la operatori economici, altele la case, la 48 de case, pe lângă alte intervenţii, copaci căzuţi, străzi inundate, relatează News.ro.

UpdateColegii noștri din Constanța sunt în teren și acordă sprijin nemijlocit, inclusiv cu utilaje (Techirghiol,...

Publicată de Apele Române pe Sâmbătă, 31 august 2024

Şeful DSU a mai spus că şi la începutul anului a fost o furtună extrem de gravă la Constanţa şi este a doua furtună gravă în timpul verii. ”Într-adevăr n-am mai avut astfel de intensitate şi impact a unei furtuni. Noi trebuie să ne aşteptăm la astfel de fenomene meteo extreme, nu doar în Constanţa, ci şi în alte zone, astfel de fenomene ar putea să se intensifice”, a arătat Raed Arafat.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇