Bilanțul inundațiilor de pe litoral. Cum și de ce s-a format ciclonul care a făcut prăpăd

Bilanțul inundațiilor de pe litoral. Cum și de ce s-a format ciclonul care a făcut prăpăd
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cantități uriașe de apă au căzut, sâmbătă, în zona litoralului, inundând localități întregi, distrugând case și devastând plajele. A fost un fenomen meteo neobișnuit, spun meteorologii, care a venit și într-un context care i-a potențat capacitatea distructivă.

Mai exact, s-a format un ciclon de joasă presiune, care a staționat în zona Mării Negre și care a fost alimentat și de o suprafață foarte caldă a mării, ca urmare a modificărilor climatice, a explicat climatologul Roxana Bojariu, la Digi 24. Este un fapt că suprafața Mării Negre are temperaturi din ce în ce mai mari, ajungând la peste 27 de grade.

ADVERTISING

A fost un ciclon care s-a generat în ultimele două zile în zona Mării Negre, susținut în altitudine de o pătrundere mai rece și el a rămas blocat aici, a explicat și meteorologul ANM Mihai Timu, la TVR Info.

În aceste condiții, sunt generate cantități foarte mari de apă, pentru că practic, acel ciclon ia toată umezeala, o ridică de deasupra mării și o aduce în zonele limitrofe.

Așa s-a întâmplat și în noaptea de vineri spre sâmbătă, în localitățile care au fost devastate, a explicat Mihai Timu.

În plus, spune Roxana Bojariu, au existat și alte condiții care au potențat inundațiile. Cantitatea mare de precipitații a căzut într-o zonă precum Dobrogea și litoralul Mării Negre, care nu au în mod natural un sistem hidrografic foarte dezvoltat sau bazine care să preia o parte din apă.

ADVERTISING

În plus, e vorba și de seceta care a fost până acum, care a tasat solul și l-a lăsat fără resurse, aspecte care amplifică uneori efectele inundațiilor.

Din fericire, spune Mihai Timu, acest ciclon va migra mai jos, către Grecia și Turcia, în zilele următoare, și urmează o ameliorare a vremii.

inundatii-litoral-august-2024-plaja
Foto: Apele Române

Precipitații uriașe, pagube imense

În noaptea de vineri spre sâmbătă, în zona Mangalia au căzut 225 de litri pe metrul pătrat timp de 12 ore, cea mai mare cantitate de ploaie căzută, în timp ce la Tuzla s-au înregistrat 118 litri de apă pe metrul pătrat.

ADVERTISING

Duminică dimineața, prefectul judeţului Constanţa, Silviu Iulian Coşa, a informat că în zona de sud a litoralului, unde au fost cele mai mari inundații, peste 30 de utilaje acționează, iar cei de la ISU extrag apa din case, din subsoluri de hoteluri, spaţii comerciale.

inundatii-litoral-august-2024-strazi
Foto: Apele Române

El a mai spus că 30 de paturi cu cazarmament au fost transportate în zona afectată de ploile din ultimele zile.

În ce privește problemele cu alimentarea cu energie electrică, prefectul a spus că sâmbătă erau unele punctuale, în jur de 150, şi au scăzut între timp.

Mai multe zone din judeţul Constanţa au fost afectate de ploile torenţiale din cursul nopţii de vineri şi sâmbătă. Au fost inundate locuinţe, gospodării, parcări, unele plaje au fost distruse, iar maşinile au fost răsturnate. Cea mai afectată zona a fost cea din sudul litoralului. 

inundatii-litoral-august-2024-masina
Foto: Apele Române

Unele localităţi din judeţul Constanţa s-au aflat sub cod roşu de ploi, iar cetăţenii au primit mai multe mesaje de Ro-Alert prin care erau avertizaţi despre producerea acestor fenomene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇