Guvernul vrea să pregătească medicii militari pentru starea de război

Guvernul vrea să pregătească medicii militari pentru starea de război
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care reglementează o procedură prin care va fi testată reacţia cadrelor medicale într-o operaţiune militară.

Este reglementată astfel „asistența medicală operațională”, care va fi asigurată de structuri sanitare înființate la nivelul Ministerului Apărării Naționale, lipsa acesteia reprezintând „o vulnerabilitate majoră”, se arată în nota de fundamentare.

Autoritățile urmăresc alinierea la legislaţia pentru medicina operaţională care este în vigoare în celelalte țări membre NATO, prin crearea unei legi privind instruirea personalului medical pentru situaţii de război.

ADVERTISING

Medicina operaţională se referă la personalul medical militar care, pe lângă pregătirea de bază beneficiază de cursuri de perfecţionare, exerciţii şi simulări militare, potrivit ordonanței de urgență.

Cursurile sunt necesare în special pentru aplicațiile militare pe care militarii din statele aliate le desfășoară în România, au spus surse MApN care se feresc să lege acest proiect de lege de conflictul din Ucraina, potrivit Observator News.

În perioada următoare vor fi elaborate mai multe ordine de ministru semnate de MApN şi Ministerul Sănătăţii prin care se va stabili cursurile pe care le vor face medicii militari, modul în care aceștia vor fi încadraţi din sursă externă și unităţile sau spitalele la care vor fi repartizaţi.

ADVERTISING

Proiectul vine la o zi după şedinţa CSAT convocată de Klaus Iohannis, în contextul în care se vorbeşte tot mai des despre un război cu Rusia, iar noul șef al Armatei, generalul Gheorghiță Vlad, spune că populația României trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți pentru un posibil sau un eventual conflict. Administraţia Prezidenţială a precizat într-un comunicat că principala temă abordată a constituit-o "grava situație de securitate din regiunea Mării Negre și implicațiile pentru România".

ADVERTISING

Amintim că MApN desfășoară în această perioadă activități de recrutare pentru posturi de soldați și gradați profesioniști. Planul de recrutare conține 5.093 de locuri, în 41 de județe și în municipiul București.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇