Guvernul schimbă Codul Penal: 3 ani în plus de închisoare pentru fugari. Gorghiu a dat raportul la extrădări și arestați peste hotare

Guvernul schimbă Codul Penal: 3 ani în plus de închisoare pentru fugari. Gorghiu a dat raportul la extrădări și arestați peste hotare

Guvernul a aprobat, joi, un proiect de lege care aduce modificări Codului Penal.

Dacă o persoană condamnată definitiv nu se prezintă în 7 zile pentru a executa pedeapsa i se mai adaugă până la 3 ani la sentinţa iniţială.

Proiectul va trece prin Parlament în procedură de urgenţă şi poate fi accesat AICI.

„A doua problemă importantă discutată în Guvern (...) este legea prin care este modificat articolul referitor la evadare. Se adaugă această prevedere suplimentară în cazul persoanelor care sunt condamnate definitiv şi care în 7 zile nu se prezintă pentru a se pune în executare pedeapsa de condamnare pe care instanţa a dispus-o se vor adăuga până la 3 ani la pedeapsa închisorii. Sperăm că prin acest proiect să descurajăm fugarii”, a explicat ministrul Alina Gorghiu, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

ADVERTISING

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, mai devreme joi, că a cerut o situaţie a celor care au primit condamnări definitive şi se sustrag de la executarea pedepsei, plecând din ţară înaintea verdictului şi sunt peste 100 de cazuri de fugari.

„Să vedem dacă le mai dă mâna acum condamnaţilor fugari să fugă din ţară, fiindcă îşi vor dubla pedepsele”, a spus prim-ministrul.

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei a anunţat că, anul acesta (de la 1 ianuarie şi până la 10 octombrie) au fost aduse în ţară 621 de persoane, dintre care 17 in baza extrădării şi 604 în baza mandatului european de arestare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, în prezent, 1.845 de persoane extrădate sau predate execută pedepse privative de libertate în penitenciarele din România.

„Înţelegem prin fugari persoane condamnate în România care încearcă să se folosească de alte jurisdicţii străine şi de legislaţia altor state pentru a nu executa pedeapsa în România. (...) Ştim că este o temă sensibilă care generează o stare de nemulţumire în societate pe care ne-o dorim să o rezolvăm definitiv”, a explicat Alina Gorghiu.

Ea a adăugat că din anul 2020 şi până acum au fost aduse în România 2.607 de persoane faţă de care a fost dispusă urmărirea internaţională, dintre care 2.547 de persoane au fost aduse în baza mandatelor europene de arestare şi restul prin procedura extrădării.

ADVERTISING

Alina Gorghiu a declarat că nu mai există state care să refuze să predea României persoane care au sentinţe de condamnare la închisoare, din cauza condiţiilor din penitenciare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇