Guvernatorul băncii centrale din Slovacia e acuzat că a dat o șpagă de 50.000 de euro

Guvernatorul băncii centrale din Slovacia e acuzat că a dat o șpagă de 50.000 de euro

Guvernatorul băncii centrale din Slovacia şi membru în conducerea BCE, Peter Kazimir, a fost pus sub acuzare în mod oficial, marţi, pentru implicare într-un caz de mită.

El neagă însă acuzaţiile şi spune că se va apăra, transmite Reuters.

”Nu mă simt vinovat de nicio ilegalitate. Faptele descrise nu sunt adevărate şi argumentele nu sunt susţinute de dovezi. Nu am nicio informaţie şi nici nu am cunoştinţă să fi încălcat legea”, a declarat Kazimir, care a fost ministru de Finanţe înainte de a deveni şeful băncii centrale în 2019.

ADVERTISING

Banca centrală a refuzat să comenteze dincolo de declaraţia lui Kazimir, în timp ce Guvernul slovac nu a răspuns. Și BCE a refuzat să comenteze.

Site-ul de ştiri slovac www.aktuality.sk, citând mai multe surse, a relatat că Peter Kazimir a fost acuzat într-un caz legat de o presupusă mită pentru fostul şef al administraţiei fiscale din ţară, care a fost inculpat în mai multe dosare şi cooperează acum cu anchetatorii.

Avocatul lui Kazimir, Ondrej Mularcik, a confirmat telefonic pentru Reuters că a fost acuzat de luare de mită şi va face apel. El a spus că Peter Kazimir a fost acuzat de o faptă cu cea mai mică gravitate din codul penal al Slovaciei, care se pedepseşte cu până la cinci ani de închisoare, dar nu a dat detalii despre dosar.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Site-ul de ştiri a citat arată că Peter Kazimir a fost acuzat că a jocat rolul de ”curier”, care a adus şefului serviciului fiscal o mită de aproximativ 50.000 de euro (57.625 dolari), legată de proceduri fiscale nespecificate. Din articol nu reiese clar de unde proveneau banii.

Mai multe cazuri de corupție

Kazimir a fost ministru de Finanţe, desemnat de partidul de stânga SMER, din 2012 până în 2019, înainte de a prelua mandatul de şase ani la conducerea băncii centrale.

Slovacia, o ţară central-europeană cu 5,5 milioane de oameni şi membră a Uniunii Europene, trece printr-o serie de investigaţii privind corupţia în rândul oficialilor publici, de când alegătorii au ales actualul guvern în martie 2020, pe fondul furiei provocate de asasinarea unui jurnalist care a investigat corupţia la nivel înalt.

ADVERTISING

Membrii Consiliului guvernatorilor BCE pot fi înlăturaţi dacă au fost găsiţi vinovaţi de abateri grave sau autorităţile furnizează suficiente dovezi că s-au angajat în astfel de abateri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇