Grinzile podului peste Someș, pe care va trece centura Beclean, au fost doborâte de vijelie. "A venit tornada. 12 grinzi a dat jos și fiecare cântărea 92 de tone!" (Foto)

Grinzile podului peste Someș, pe care va trece centura Beclean, au fost doborâte de vijelie. "A venit tornada. 12 grinzi a dat jos și fiecare cântărea 92 de tone!" (Foto)

Grinzile podului aflat în construcţie peste râul Someş, la intrarea în oraşul Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud, s-au prăbuşit în urma vijeliei de joi.

Podul face parte din viitoarea centură ocolitoare a oraşului Beclean, menită să faciliteze traficul pe DN 17.

Primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, spune că nu a fost afectată structura de rezistenţă a podului.

"Furtuna puternică, tornada care s-a format pe cursul Someşului a ridicat grinzile şi le-a răsturnat de la 20 de metri înălţime. Nu este afectată rezistenţa podului sau celelalte elemente. Grinzile acestea se vor elimina, e un accident tehnic care se poate întâmpla la o asemenea vijelie, se vor face alte grinzi, noi. Nu se vor decala termenele. (…) Nu s-a prăbuşit centura, doar grinzile", a declarat Moldovan pentru Agerpres.

ADVERTISING

Constructorul va face altele noi, a dat asigurări primarul, care crede că se vor obține bani în plus din fondul de calamități. Întrucât este vorba despre o calamitate naturală, o comisie va evalua pagubele și va cere fonduri suplimentare pentru remedierea acestor probleme.

”Specialiștii vor vedea dacă e și vina constructorului. Dar nu cred. Acestea sunt faze diferite ale construcției. Mai întâi pui grinzile și apoi suprabetonezi. Durează luni de zile suprabetonarea”, a declarat primarul pentru Timp Online.

Nicolae Moldovan a făcut precizări și pe Facebook despre acest incident: ”Doresc să aducem câteva lămuriri legate de situația apărută după vijelia extremă care a adus pagube semnificative în tot orașul Beclean, copaci rupți din rădăcină, acoperișuri smulse de vânt și altele, totodată s-a creat o tornadă pe cursul Someșului în dreptul podului care se află în construcție.

ADVERTISING

Ca să fie bine înțeles… Nu s-a prăbușit centura, ci grinzile care erau ancorate pe pilonii de susținere și au fost ridicate de tornada formată. Este un accident tehnic care va fi remediat de constructor în perioada imediat următoare.

Stați liniștiți. Se vor așeza la loc grinzi noi și lucrarea va continua fara a se decala termene în toți parametrii săi tehnico-calitativi”.

Doresc să aducem câteva lămuriri legate de situația apărută după vijelia extremă care a adus pagube semnificative în tot...

Publicată de Nicolae Moldovan pe Joi, 13 iulie 2023

Ce spune constructorul: "Mulțumesc lui Dumnezeu că nu a pățit nimeni nimic!"

Managerul firmei CML.RO, Vasile Roș, a declarat pentru publicația citată că nu se afla pe șantier în momentul în care au căzut grinzile, dar i-au relatat oamenii îngroziți că a fost o adevărată tornadă.

ADVERTISING

”Am pus grinzile de circa două săptămâni și urmau să fie monolitizate. Oamenii, la câțiva zeci de metri, lucrau la un alt tronson. Au văzut că vine furtuna, au lăsat brațul macaralei jos și s-au adăpostit.

Maistrul care a văzut mi-a spus că s-a format tornada aceea și a trăsnit în lateralul grinzilor, acolo unde e curentul de apă, peste albie, acolo a venit tornada. În stânga și în dreapta mai sunt grinzi, dar numai acolo a dat.

Ele nu erau monolitizate, cum v-am spus, erau ancorate, cum se spune, și le-au dat jos. Grindă de 92 de tone, puteți crede? 12 grinzi a dat jos și fiecare cântărea 92 de tone. Nu știu dacă vă vine să credeți, dar așa a fost. Trebuie să le refacem. Important e că picioarele podului nu sunt afectate. E un accident tehnic, noi avem asigurare. Beneficiarul va cere expertiză, dar e vorba de o calamitate. Mergem înainte, le montăm la nou”, a spus reprezentantul constructorului.

Acesta a subliniat că oamenii nu trebuie să-și facă griji despre siguranța acestui pod. ”Se va face o expertiză fiindcă așa e procedura, însă grinzile acestea nu le mai folosim. Pentru faptul că nu pățit nimeni nimic îi mulțumesc lui Dumnezeu. În rest, betoanele se refac!”.

Blocaje pe calea ferată

Vremea rea a creat probleme şi pe calea ferată, în localităţile Şieu-Odorhei şi Feldru. Trei trenuri au rămas blocate în zona localităţii Şieu-Odorhei, după ce un copac a căzut peste firele electrice, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud.

"Calea ferată pe ruta Beclean pe Someş - Sărăţel, blocată de un copac căzut pe firele de înaltă tensiune, în zona localităţii Şieu-Odorhei. Se lucrează pentru degajare. Momentan sunt trei garnituri de tren blocate. Nu sunt înregistrate victime", a transmis ISU.

În localitatea Feldru, un alt tren este blocat tot din cauza unor probleme electrice.

De asemenea, localităţile din zona de câmpie a judeţului şi cele de pe Valea Bârgăului au rămas fără curent electric, în urma vijeliei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇