Bonus de la Guvern ca să-ți repari hainele și pantofii în loc să le arunci

Bonus de la Guvern ca să-ți repari hainele și pantofii în loc să le arunci

Franța lansează un sistem de bonusuri pentru a-i convinge pe consumatori să își repare hainele și pantofii uzați în loc să le arunce și să cumpere altele noi.

Începând cu luna octombrie, francezii vor primi între 6 și 25 euro ca reducere a costului pentru fiecare reparație la croitorie sau cizmărie, relatează BBC.

Executivul de la Paris va finanța programul cu 154 de milioane de euro în următorii cinci ani.

Autoritățile au decis să ofere acest stimulent întrucât 700.000 de tone de haine sunt aruncate în fiecare an în Franța, a declarat Bérangère Couillard, ministrul-adjunct al Mediului.

Couillard a făcut apel la toate atelierele de croitorie și de reparații încălțăminte să intre în sistem.

ADVERTISING

Conform programului, se oferă o reducere de 7 euro din prețul aplicării unui toc nou și 10-25 de euro pentru schimbarea căptușelii unei jachete, fuste sau a altui articol vestimentar. Obiectivul este sprijinirea sectorului de reparații și crearea de noi locuri de muncă.

Ministrul-adjunct a spus că Guvernul este decis să combată fenomenul "fast fashion", bazat pe schimbarea rapidă a ținutelor, și să-i încurajeze pe clienți să cumpere produse mai rezistente și să le repare în loc să îşi ia altele noi.

ADVERTISING

Potrivit Refashion, un grup căruia i s-a cerut să înființeze programul, 3,3 miliarde de articole de îmbrăcăminte, încălțăminte și textile casnice au fost scoase de pe piață anul trecut în Franța.

Ideea nu este, însă, pe placul tuturor. Grupurile de afaceri au atras atenția că măsura stigmatizează o industrie importantă a Franței, iar parlamentarul de extremă-dreapta Eric Pauget a acuzat Guvernul că are deja o datorie de trei trilioane de euro și ar trebui "să înceteze să mai arunce pe fereastră banii publici ai francezilor".

ADVERTISING

Pascal Morand, reprezentantul Federației de Haute Couture și Modă, s-a declarat îngrijorat de posibilul impact al acestei scheme asupra brandurilor de lux. "O mătase organza nu ar trebui considerată mai puțin durabilă decât una din poliester doar pe baza rezistenței sale fizice", a spus el pentru Le Monde.

În cadrul planului de a promova moda mai sustenabilă, industria vestimentară franceză va fi obligată, de la 1 ianuarie, să respecte noile reguli de etichetare referitoare la impactul de mediu al produsului respectiv. Producătorii vor fi obligați să menționeze cantitatea de apă folosită pentru crearea hainelor, substanțele chimice folosite, riscul de generare a microplasticului și să precizeze dacă a fost folosit material textil reciclat.

Industria modei reprezintă unul dintre cele mai importante sectoare economice ale Franței, cu o contribuție la buget în 2022 de aproximativ 66 de miliarde de euro și cu mii de locuri de muncă.

Franța este al patrulea exportator de modă din Uniunea Europeană, însă acest sector a intrat în declin în ultimii ani. Conform Fashion United, în 2020 francezii au cheltuit în medie 430 de euro pe articole vestimentare, sub media UE.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇