Aproximativ 50.000 de protestatari au mărşăluit paşnic, pe o ploaie torenţială, pe străzile capitalei georgiene, sâmbătă, într-o nouă demonstraţie de opoziţie faţă de proiectul de lege referitor la „agenţii străini” despre care criticii spun că este inspirat de unul similar din Rusia, care a fost folosit pentru a reprima disidenţa în această ţară.
Mitingul a avut loc la o zi după ce prim-ministrul georgian Irakli Kobahidze a declarat că guvernul va continua cu proiectul de lege, în ciuda opoziţiei din partea celor pe care el i-a calificat drept tineri „înşelaţi”, care au resentimente faţă de Rusia, relatează Reuters.
Cu o zi înainte, Statele Unite, prin vocea consilierului pentru securitate naţională, Jake Sullivan, au spus că Georgia trebuie să aleagă între legea "în stil Kremlin" şi aspiraţiile euroatlantice ale poporului.
"Suntem profund alarmaţi de regresul democratic din Georgia", a scris Jake Sullivan pe X.
"Parlamentarii georgieni se află în faţa unei alegeri critice - dacă să sprijine aspiraţiile euroatlantice ale poporului georgian sau să adopte o lege a agenţilor străini în stil Kremlin, care contravine valorilor democratice", a adăugat el.
"Noi suntem alături de poporul georgian", a precizat oficialul american de rang înalt.
Proiectul de lege, care ar impune organizaţiilor care primesc peste 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca "agenţi de influenţă străină", a declanşat o criză politică în Georgia, unde de aproape o lună, mii de oameni ies în stradă pentru a cere retragerea proiectului de lege.
Mulţimea de sâmbătă a fluturat steaguri georgiene, ale Uniunii Europene şi unele steaguri ucrainene şi, ca o ruptură cu trecutul, a inclus mulţi protestatari mai în vârstă, care au venit alături de tinerii care s-au înghesuit pe străzi în ultima lună.
"Guvernul ar trebui să asculte poporul liber al Georgiei", a declarat o protestatară în vârstă de 30 de ani. "Vrem să intrăm în Uniunea Europeană cu naţiunea noastră mândră şi cu demnitatea noastră", a spus ea.
Anuki, o studentă la actorie în vârstă de 22 de ani, a declarat că este responsabilitatea generaţiei sale "să se asigure că viitorul său şi al generaţiilor de după este în siguranţă, că au libertatea de exprimare şi că sunt liberi. Iar noi nu vrem să facem parte din Rusia. Nu am vrut niciodată să facem parte din Rusia. Şi întotdeauna a fost şi va fi obiectivul nostru să facem parte din Europa", a declarat tânăra.
Parlamentul, care este controlat de partidul de guvernământ Visul georgian şi de aliaţii săi, va începe luni audierile în comisie cu privire la a treia şi ultima lectură a proiectului de lege.
Grupurile de opoziţie au îndemnat la un nou val de proteste.