Gata cu ajutorul necondiționat: UE cere Ucrainei reforme de 15 miliarde de euro, în schimbul banilor

Gata cu ajutorul necondiționat: UE cere Ucrainei reforme de 15 miliarde de euro, în schimbul banilor

Ucraina a primit în această săptămână prima tranșă de 3 miliarde de euro din pachetul de sprijin UE de 18 miliarde, care a fost promis în decembrie 2022 pentru a ajuta finanțele și economia țării.

Scopul asistenței de urgență este acela de a oferi Kievului ajutor financiar pe termen scurt, în special pentru a reabilita infrastructura critică.

UE a susținut 38,6% din cheltuielile Ucrainei din 2022

Potrivit unui raport al Ministerului de Finanțe al Ucrainei, cheltuielile bugetare în 2022 s-au ridicat la 75 miliarde dolari americani, din care 38,6%, sau aproximativ 29 miliarde dolari, a fost finanțat de statele partenere.

ADVERTISING

Statele UE și NATO oferă, de asemenea, Ucrainei arme și ajutor umanitar, ceea ce înseamnă că, în esență, Occidentul a plătit majoritatea costurilor ucrainene. Pentru a câștiga războiul, Ucraina are nevoie de asistență financiară și militară occidentală continuă.

Cu toate acestea, UE a înaintat unele condiții pentru Kiev, începând cu 2023, ceea ce înseamnă că transferul de fonduri este condiționat.

Gata cu ajutorul necondiționat

La Bruxelles, războiul nu mai este perceput ca un motiv pentru a încetini schimbările în Ucraina. În mai 2022, statele G7 au aprobat transferul a 18,4 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să-și plătească facturile, fără condiții atașate.

ADVERTISING

Pe lângă ajutorul G7, UE a oferit Ucrainei împrumuturi de 9 miliarde de euro, dar până la sfârșitul anului 2022 Ucraina a primit doar 6 miliarde de euro din suma totală promisă.

Ucraina va trebui să ramburseze împrumuturile pe o perioadă de până la 35 de ani, începând cu 2033. UE s-a oferit, de asemenea, să acopere costurile ratei dobânzii.

Din noul an, însă, plățile către Ucraina în cadrul instrumentului MFA+ (asistență macro financiară) de 1,5 miliarde euro pe lună vor fi condiționate de îndeplinirea unor condiții.

ADVERTISING

„UE are nevoie de asigurarea că Ucraina va folosi în mod corespunzător cele 18 miliarde de euro. De aceea, UE acordă în mod tradițional atenție statului de drept și combaterii corupției. Acești indicatori sunt într-adevăr pe lista condițiilor pentru a primi finanțare”, a declarat vicepremierul Olha Stefanișina presei ucrainene.

”Comisia Europeană a învățat din experiențele trecute”, afirmă Olha Stefanișin, adăugând că, în consecință, timpul ajutorului necondiționat este „istorie” pentru Kiev.

Reforme în valoare de 15 miliarde de euro

Detaliile acordului financiar UE – Ucraina au fost făcute publice pe 17 ianuarie.

Prima tranșă de 3 miliarde de euro (ajutor pe două luni) a fost alocată necondiționat.

Dar UE va transfera restul de 15 miliarde doar după îndeplinirea angajamentelor Ucrainei asumate printr-un Memorandum.

Memorandumul conține 20 de puncte, împărțite în patru domenii de politici: „Statul de drept”, „Energie”, „Reforme structurale și buna guvernare” și „Stabilitate macrofinanciară”.

Citeşte mai departe analiza Gata cu ajutorul necondiționat: UE cere Ucrainei reforme de 15 miliarde euro – în schimbul pachetului de ajutor financiar pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇