Fraţii Andrew şi Tristan Tate au fost reţinuţi luni seară, în baza unor mandate europene de arestare emise în Marea Britanie, pentru comiterea de infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane, pe teritoriul britanic.
„La data de 11 martie a.c., în jurul orei 23:15, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi poliţişti din Voluntari au pus în aplicare două mandate europene de arestare, emise de către autorităţile judiciare din Marea Britanie, pentru comiterea de infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane pe teritoriul Marii Britanii”, anunţă IPJ Ilfov.
Cei doi bărbaţi au fost prezentaţi procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore. Ei au fost încarceraţi în arestul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.
Andrew şi Tristan Tate se declară profund dezamăgiți
Fraţii Andrew şi Tristan Tate au transmis marți, prin intermediul echipei de comunicare, că resping categoric toate acuzaţiile care li se aduc şi îşi exprimă „profunda dezamăgire” că astfel de acuzaţii, inclusiv de agresiune sexuală, reapar după 10 ani şi „sunt resuscitate fără dovezi noi şi substanţiale”.
„Andrew şi Tristan Tate neagă fără echivoc toate acuzaţiile şi dezavuează ceea ce ei percep ca fiind o utilizare de natură exploatatoare a sistemului juridic. Ei se angajează pe deplin să conteste aceste acuzaţii cu o determinare şi o hotărâre de nezdruncinat”, potrivit comunicatului.
Curtea de Apel Bucureşti urmează să ia o decizie marţi în legătură cu punerea în executare a mandatului european de arestare. Fraţii Tate speră că instanţa „va lua în considerare implicaţiile mai largi ale acestui caz şi potenţialul său impact asupra justiţiei şi a procesului echitabil. Ei rămân fermi în căutarea adevărului şi a justiţiei, încrezători că sistemul juridic le va justifica în cele din urmă nevinovăţia”, se spune în comunicat.
Fraţii Tate califică reţinerea lor drept „o întorsătură şocantă a evenimentelor” şi spun că acuzaţiile, care datează din perioada 2012-2015 şi care includ acuzaţii de agresiune sexuală, „au reapărut din umbră” după ce au fost respinse de către procuratura britanică (Crown Prosecution Service, CPS) în perioada 2017-2019.
„Această revenire derutantă a unor acuzaţii vechi de un deceniu i-a lăsat pe fraţii Tate consternaţi şi profund tulburaţi. Aceştia resping categoric toate acuzaţiile şi îşi exprimă profunda dezamăgire că astfel de acuzaţii grave sunt resuscitate fără dovezi noi şi substanţiale”, se spune în comunicatul transmis în numele lor.
Fraţii Tate afirmă că momentul şi circumstanţele în care au reapărut aceste acuzaţii ridică serioase semne de întrebare cu privire la motivele care stau la baza acestei acţiuni în justiţie. „Sugestia că ascensiunea domnului Tate către celebritate ar fi putut juca un rol în aceste evoluţii adaugă un alt nivel de suferinţă şi îngrijorare”, afirmă echipa de comunicare.
Fraţii Tate fac apel la o examinare corectă a faptelor, exprimându-şi încrederea că o examinare amănunţită va dezvălui lipsa de temei a acuzaţiilor aduse împotriva lor. „Fraţii Tate subliniază credinţa lor într-un proces juridic corect şi imparţial, în ciuda circumstanţelor tulburătoare din jurul cazului lor”, arată comunicatul.
Dosarul din România
În iunie 2023, cei doi fraţi au fost trimişi în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane în formă continuată şi viol în formă continuată.
Pe parcursul urmăririi penale, procurorii au identificat şapte femei care „au fost supuse la executarea unei munci, în mod forţat, în scopul obţinerii de beneficii financiare importante constând în sumele de bani încasate ca urmare a accesării materialelor de către utilizatorii platformelor”.
„Dintre cele 7 persoane vătămate care au fost exploatate sexual de grupul infracţional organizat, trei s-au constituit parte civilă în procesul penal”, preciza DIICOT.
Fraţii Tate au fost reţinuţi şi, ulterior, arestaţi, după ce în 29 decembrie 2022 au avut loc cinci percheziţii, în Bucureşti şi judeţul Ilfov, la locuinţele deţinute de ei, dar şi de cele două complice ale lor. Ulterior, la începutul lui ianuarie, au avut loc alte 7 percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Prahova în dosarul în care ei sunt cercetaţi.
În aprilie 2023, cei doi au fost plasaţi în arest la domiciliu, iar în august 2023, măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită cu controlul judiciar.