Franța cumpără o armă cu laser pentru Jocurile Olimpice

Franța cumpără o armă cu laser pentru Jocurile Olimpice

Franța intenționează să impresioneze vizitatorii din întreaga lume cu tot ce are de oferit Parisul în timpul Jocurilor Olimpice de vară din 2024.

Iar cea mai recentă achiziţie la arsenalul său olimpic este un sistem de arme cu laser, care va doborî dronele considerate periculoase, relatează CNN.

Ministerul Forțelor Armate francez a anunțat încă din luna iunie că a comandat un prototip al unui sistem de arme cu laser anti-drone, numit HELMA-P, care urmează să fie desfășurat pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

ADVERTISING

„Sistemul HELMA-P oferă un răspuns calibrat la amenințarea dronelor, de la orbirea instrumentelor de supraveghere, până la neutralizarea unei micro drone (de la 100g la 25kg) prin modificarea structurii, ce poate duce la căderea acesteia în câteva secunde”, a spus ministerul într-un comunicat.

O campanie anti-drone este o prioritate stabilită de Ministerul Forțelor Armate francez pentru perioada 2019-2025, potrivit comunicatului.

Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a declarat pentru CNN că securitatea Jocurilor Olimpice este responsabilitatea autorităților locale.

ADVERTISING

Sistemul HELMA-P poate lansa raze laser puternice care încălzesc dronele până la un punct în care fie ard, fie se supraîncălzesc și se opresc, potrivit lui Jean, inginer șef la Direcția Generală pentru Armament a ministerului. Ministerul a refuzat să dea numele de familie al lui Jean din motive de securitate.

Amenințările cu drone au crescut foarte mult în ultimii ani, inclusiv la evenimente mari, cum ar fi Jocurile Olimpice.

Dronele pot fi folosite pentru a scana o anumită zonă și pentru a identifica locația unor posibile ținte. De asemenea, ar putea fi modificate pentru a transporta arme sau explozibili. Mini-dronele au jucat un rol activ în prima linie în Ucraina.

ADVERTISING

Sistemul anti-dronă va include și senzori radar și de frecvență radio pentru a ajuta la localizarea dronelor. Odată identificată, arma dezvoltată de CILAS și deținută de gigantul francez de apărare ArianeGroup, are o rază de acțiune de un kilometru, potrivit lui Jean.

Dar folosirea unei arme atât de puternice în Parisul foarte populat, unde vizitatori din întreaga lume se adună pentru a celebra Jocurile Olimpice, ridică probleme de siguranță.

„Un aspect important al programului laser anti-dronă este operarea în siguranţă a acestei arme”, a spus Jean. Va rămâne la latitudinea echipei care operează la sol să stabilească dacă ar trebui să doboare sau nu o dronă.

„Această decizie va ține cont de faptul că prăbușirea dronei ar putea duce la un anumit pericol”, a spus Jean.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇