Vladimir Putin e foarte versat și știe cum să-l manipuleze pe Donald Trump, ceea ce poate duce la încheierea războiului din Ucraina în termeni „periculoși”, avertizează un fost consilier de securitate din primul mandat al lui Trump la Casa Albă.
Deși Trump a făcut apeluri repetate către Putin să accepte negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, amenințându-l cu noi sancțiuni economice, liderul de la Kremlin este foarte experimentat și știe cum să-l controleze pe președintele american, consideră fostul consilier de securitate națională John Bolton.
„Cred că Trump vrea să scape de războiul din Ucraina și războiul din Orientul Mijlociu… sunt îngrijorat pentru ce înseamnă asta pentru Ucraina. Pentru că dacă nu îți pasă care sunt termenii încheierii războiului, cred că Putin va încerca să-l influențeze pe Trump, cred că știe cum să-l ia pe Trump și cred că acesta e un teritoriu foarte periculos pentru Ucraina", a declarat el la CNN, potrivit Newsweek.
Dionis Cenusa, membru al Centrului pentru Politica Europeană, merge pe linia lui Bolton în privința orientării lui Trump față de Kiev și Moscova.
„Trump are propria lui agendă și nu va sprijini Ucraina doar pentru că e o victimă a agresiunii ruse. Potrivit lui Trump, Zelenski nu este 'un înger', iar această critică personală indică faptul că există o mare probabilitate ca SUA să nu joace de partea Ucrainei (și a UE)", a spus el pe X.
Fost consilier de securitate în primul mandat la Casa Albă al lui Donald Trump, devenit unul dintre cei mai vocali critici ai președintelui american, Bolton a jucat un rol cheie în conturarea politicii externe americane. Trump l-a înlocuit din funcție în 2019, iar de atunci Bolton s-a transformat într-un critic acerb al actualului președinte.
La începutul acestei săptămâni, după ce a preluat al doilea mandat, Trump a eliminat detaliile de securitate pe care Bolton le-a fixat în politica externă americană și care au fost menținute de administrația Biden din cauza amenințărilor de securitate din Iran. Bolton s-a declarat dezamăgit de decizia lui Trump, spunând că aceasta reprezintă „triumful politicii asupra securității naționale".
Afirmația lui Bolton despre influența lui Putin survine după ce Trump a spus că liderul de la Kremlin distruge Rusia, dacă nu încheie un acord de pace.
Președintele american a scris miercuri pe rețeaua sa de socializare, Truth Social, că nu vrea să lovească Rusia, că iubește poporul rus și îi face un mare favor lui Putin.
„Nu am de gând să rănesc Rusia. Iubesc poporul rus și am avut întotdeauna o relație foarte bună cu președintele Putin… Voi face Rusiei, a cărei economie se prăbușește, și președintelui Putin, o foarte mare favoare.
Stabiliți-vă acum și opriți acest război ridicol! Nu va fi decât mai rău. Dacă nu facem o "înțelegere", și asta curând, nu am altă opțiune decât să pun niveluri ridicate de taxe, tarife și sancțiuni pentru orice este vândut de Rusia în Statele Unite și diverse alte țări", a transmis Trump.
În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin este pregătit să negocieze. „Așteptăm semnale (de la Washington). Toată lumea este pregătită. Aici e greu de citit în zațul de cafea. De îndată ce va exista ceva, dacă este ceva, vă vom informa", a spus el.
The Guardian observă, de asemenea, că Putin a început deja să vorbească „pe limba lui Trump".
Presiunea pe care președintele american încearcă să o pună pe Putin este urmarea poziționării sale ca lider pacificator global. Însă chiar și acest narcisist desăvârșit trebuie să fie conștient de faptul că promisiunea lui de a pune capăt războiului peste noapte a fost absurdă, scrie ziarul britanic.
Ceea ce pare să-i fi schimbat gândirea este lobby-ul asiduu și priceput al lui Volodimir Zelenski. Președintele Ucrainei a transmis de luni de zile un mesaj simplu: Rusia a început războiul, Kievul e gata să discute, Putin e problema. Unul dintre argumentele sale cele mai convingătoare, cel puțin în mintea lui Trump, este că războiul este ceva rău pentru afaceri și dăunează intereselor economice ale SUA.
În ultimele sale declarații, Putin a respins amenințarea cu noi sancțiuni lansată de Trump și a repetat că este deschis la discuții unu-la-unu.
El l-a descris pe Trump drept „inteligent" și „pragmatic" - poate Putin crede că astfel îl poate păcăli pe președintele american. Sau poate chiar poate, ceea ce pentru Ucraina și Europa este un motiv de mare îngrijorare.
Nu degeaba Zelenski l-a acuzat vineri pe Putin că încearcă să-l „manipuleze” pe Donald Trump.