S-a produs o minune! Trump l-a criticat pe Putin. Ce s-a schimbat în patru ani?

În premieră, liderul republican îi transmite președintelui rus că trebuie să încheie războiul din Ucraina pentru că și-a distrus țara.

Slăbiciunea Kremlinului oferă noii administrații americane posibilitatea de a pune presiune pe Putin pentru o încetare a focului și începerea negocierilor.

Reprezentanții Rusiei nu sunt entuziasmați de strategia Casei Albe.
S-a produs o minune! Trump l-a criticat pe Putin. Ce s-a schimbat în patru ani?
Donald Trump a anunțat că-l va suna pe Vladimir Putin zilele următoare, dar propunerile părții americane nu par a fi pe placul Rusiei - Foto: Hepta.ro
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Principalele posturi de televiziune din Rusia nu au transmis în direct fastuoasa ceremonie de inaugurare a celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump.

Agenda publică a fost dominată de situația din Transnistria, acolo unde nu mai ajunge gazul rusesc, dar și de relatări despre războiul din Ucraina.

Atitudinea lipsită de entuziasm a Kremlinului față de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă are legătură cu nemulțumirea de pe culoarele puterii față de poziția americană în ce privește un posibil armistițiu în Ucraina.

Cel puțin până acum, Vladimir Putin n-a obținut ce și-a propus de la Donald Trump, adică o cale pentru liderul rus să preia nestingherit controlul politic și militar al Ucrainei.

Din toate semnalele care vin de la Washington, nu va exista o presiune politică majoră asupra Kievului pentru a se preda necondiționat în fața Rusiei, mai mult Ucraina, chiar dacă va pierde teritorii, nu va dispărea ca stat, și va primi garanții de securitate, iar drumul ei către integrarea în Uniunea Europeană și NATO (cu anumite condiții) nu va fi blocat.

Trump: Putin distruge Rusia!

Pentru prima dată, Donald Trump l-a criticat public pe Vladimir Putin, iar schimbarea de ton marchează faptul că noua administrație e decisă să folosească slăbiciunea actuală a Rusiei pentru a încheia cât mai rapid războiul.

ADVERTISING

„Cred că Putin distruge Rusia dacă nu va face o înțelegere” de încheiere a conflictului, a spus președintele Donald Trump, în timp ce semna primele ordine executive după preluarea puterii.

„Rusia are probleme economice mari, priviți inflația. Va fi într-o situație dificilă dacă nu va ajunge la o înțelegere”, a mai declarat Trump.

„Nu cred că e prea încântat de situație. Nu se descurcă atât de bine. Se chinuie. Majoritatea oamenilor au crezut că războiul urma să dureze, aproximativ, o săptămână, dar iată că s-au împlinit trei ani și continuă…”, a mai spus președintele american, referindu-se la Putin.

Din întreaga intervenție a lui Donald Trump reiese faptul că, după patru ani, l-a găsit pe președintele rus într-o situație mult mai proastă decât s-ar fi așteptat.

Japan G20 Summit
RUSIA, ÎN DECLIN. În 2019, la precedenta întâlnire dintre Donald Trump și Vladimir Putin, liderul rus era influent, puternic, având în spate o economie în expansiune și a doua armată a lumii, cum se lăuda el. La trei ani de la invadarea Ucrainei, s-a ales praful de puterea Rusiei - Foto: Hepta.ro

Liderul SUA face, de asemenea, referire la faptul că Putin a pornit conflictul, susținând că va dura maximum o săptămână, iar acum, după trei ani, războiul continuă, provocând pagube majore Ucrainei și Rusiei.

Prăbușirea din Siria

În campanie, Donald Trump s-a prezentat ca un viitor președinte pacificator, promițând că va încheia războiul din Ucraina în 24 de ore.

Bineînțeles, era vorba de o exagerare, iar la vremea respectivă, candidatul republican n-a dat niciun fel de amănunte despre cum dorește să facă acest lucru.

Realitatea e mai complicată, dar și mai surprinzătoare, iar după ce Trump a câștigat alegerile și a început să primească informații despre Rusia și starea conflictului din Ucraina, și-a dat seama că Zelenski e într-o poziție politică, strategică și militară mult mai bună decât s-ar fi așteptat, iar Putin într-una mult mai proastă.

Prăbușirea Rusiei în Siria și retragerea precipitată dintr-un teritoriu în care avea o prezență militară semnificativă încă din 2015 au fost un semnal pentru Trump și echipa lui că războiul din Ucraina se poate încheia, dacă reușesc să obțină un compromis teritorial de la Zelenski și, apoi, să pună presiune pe Vladimir Putin.

Ukranian Artillery On The Front Line - Zaporizhzhi
KREMLINUL PIERDE. Războiul din Ucraina l-a determinat pe Vladimir Putin să se retragă din Siria, o decizie care a redus drastic influența globală a Rusiei. În imagine, militari ucraineni din regiunea Zaporojie atacă poziții ale forțelor ruse de ocupație - Foto: Hepta.ro

„Căderea regimului Assad a afectat interesele Rusiei mult dincolo de Siria… prăbușirea este o lovitură serioasă pentru reputația Rusiei de aliat de încredere, capabil să garanteze supraviețuirea partenerilor săi”, a scris Nikolai Kozhanov, expert politic pentru regiunea Rusia-Eurasia la Chatham House.

„De la intervenția militară din 2015, mașina de propagandă a Moscovei a poziționat Rusia drept garant al stabilității și protector al regimurilor (de obicei dictatoriale) împotriva presiunilor externe și amenințărilor interne. Această propagandă a trasat întotdeauna paralele între Assad și soarta aliaților americani, în primul rând Hosni Mubarak - încercând să-i înlocuiască pe americanii nesiguri cu soliditatea Kremlinului”, a mai explicat expertul. 

„Prăbușirea lui Assad va submina încrederea potențialilor aliați în garanțiile Rusiei. Cel puțin, va fi dificil pentru Moscova să afirme că nu lăsăm pe nimeni în urmă”, a concluzionat Kozhanov.

Biden a creat un context favorabil pentru Trump

Strategia noii administrații americane e destul de clară, iar ea a fost exprimată, deja, neoficial. La discuțiile dintre Trump și Putin, liderul rus va primi, cel mai probabil, posibilitatea de a păstra o parte din teritoriile cucerite, dar nu pe toate. 

Se va face un schimb pentru Kursk, acolo unde armata ucraineană e încă prezentă, iar în cazul unui refuz, Donald Trump va continua sprijinirea militară a Ucrainei.

Dar poziția lui Putin e atât de fragilă din cauza faptului că în anii războiului Joe Biden a reușit să creeze o alianță occidentală în jurul Ucrainei, care a dus la o situație extrem de favorabilă pentru SUA, una pe care Donald Trump nu poate să n-o ia în calcul.

Războiul declanșat de Rusia a dus la relansarea industriei de apărare pe întregul continent european, dar și în SUA, Japonia, Australia. 

Dintr-o dată, companiile din domeniul militar, dar și cele de tehnologie s-au trezit inundate de comenzi și bani veniți de la cetățenii occidentali care, în sfârșit, au înțeles și au simțit pericolul războiului, fiind de acord cu creșterea rapidă a bugetelor de apărare a statelor naționale.

O astfel de susținere generală în rândul opiniei publice pentru transferul de fonduri în domeniul apărării e fără precedent după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Donald Trump e un lider pragmatic, fiind înconjurat de miliardari din domeniul tehnologiei, sprijinit și de lobby-ul companiilor militare, iar o astfel de solidaritate în jurul ideii de dezvoltare a sistemelor de apărare e rară și nu poate fi ratată de investitori.

Giorgia Meloni - Volodymyr Zelensky meeting in Rom
DIPLOMAȚIE. Volodimir Zelenski a reușit să atragă susținere pentru Ucraina și din partea unor lideri conservatori din Europa apropiați de Donald Trump. Relația dintre Zelenski și Giorgia Meloni, prim-ministrul italian este una extrem de caldă și apropiată - Foto: Hepta.ro

Magia dictatorilor a dispărut

De exemplu, de această dată, lui Trump îi va fi greu să se certe cu statele europene în ce privește creșterea alocațiilor bugetare pentru cheltuielile militare.

Deși ștacheta anunțată public de el este 5% din PIB, o cifră imposibil de atins de foarte multe state membre NATO, Trump va găsi înțelegere și deschidere din partea guvernelor europene care toate doresc dezvoltarea și modernizarea forțelor armate într-un ritm accelerat.

Cel mai probabil, la nivelul NATO se va conveni la un buget de 3-3,5% din PIB, același pe care-l are și SUA, iar acest lucru va însemna o dezvoltare militară fără precedent a continentului, posibilitatea europenilor de a-și asuma misiuni defensive importante, dar și o deteriorare a influenței ruse pe continent.

În primul mandat, Donald Trump a arătat un respect deosebit pentru liderii autoritari ce păreau invincibili și extrem de influenți în țările lor. După numai patru ani, la al doilea mandat, președintele american îi găsește pe dictatori în poziții mult mai fragile din perspective economică, politică și militară. 

Magia a dispărut. Rusia, Iran, Coreea de Nord, chiar și China sunt mult mai slabe, în timp ce America s-a dezvoltat într-un ritm susținut.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇