Replica de la Kremlin la ultimatumul lui Trump

Replica de la Kremlin la ultimatumul lui Trump
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În fiecare zi din noul său mandat la Casa Albă, Donald Trump a transmis câte un mesaj pentru Vladimir Putin, iar tonul a devenit din ce în ce mai agresiv. Miercuri președintele american a lansat un avertisment către Rusia, amenințând cu sancțiuni „de nivel înalt” și taxe asupra importurilor, dacă nu se ajunge la un acord pentru încheierea războiului din Ucraina.

În primă fază, Trump a primit doar un răspuns prudent.

„Nu este doar o chestiune de a încheia războiul. Este, în primul rând, o chestiune de a aborda cauzele profunde ale crizei din Ucraina. Așadar, trebuie să vedem ce înseamnă acord în înțelegerea președintelui Trump”, a declarat Dmitri Polîanski, adjunctul ambasadorului Rusiei la Națiunile Unite, citat de The Guardian.

ADVERTISING

Oficialul rus a continuat: "El (Trump - n.red.) nu este responsabil pentru ceea ce au făcut Statele Unite în Ucraina din 2014, făcând-o „anti-Rusia” și pregătindu-se pentru războiul cu noi, dar acum este în puterea lui să oprească această politică rău intenționată”.

Ulterior, a venit joi şi o reacţie de la Kremlin, care a spus că nu vede "nimic deosebit de nou" în recentele afirmații ale președintelui Trump.

"Îi plac astfel de metode. Cel puțin i-au plăcut în timpul primului său mandat prezidențial (...) Înregistrăm cu atenție toate nuanțele. Trump în primul său mandat a fost președintele american care a recurs cel mai des la metode punitive", a afirmat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

ADVERTISING

Declarațiile acestea vin după ce Trump a afirmat că economia Rusiei este în declin și că Vladimir Putin trebuie „să ajungă la o înțelegere și să oprească acest război ridicol”.

Tatiana Stanovaya, fondatoarea firmei de analiză politică R.Politik, a subliniat că, în ciuda presiunilor lui Trump, liderul rus pare convins că are resursele necesare pentru a rezista mai mult decât Ucraina în acest conflict.

„Un acord de pace în termenii Rusiei ar economisi resurse semnificative, dar, în lipsa unui astfel de acord, Putin este pregătit să lupte cât timp va fi nevoie. Situația economică actuală a Rusiei este puțin probabil să îl constrângă să negocieze cu Ucraina”, a explicat Stanovaya.

ADVERTISING

Analista a adăugat că, dacă Kremlinul va concluziona că un acord favorabil cu Trump nu este posibil, cel mai probabil va continua să prelungească conflictul.

Trump a susținut în mod repetat că ar putea pune capăt războiului din Ucraina într-o singură zi, dacă ar fi președinte. Totuși, acest lucru nu s-a concretizat după inaugurarea sa de luni.

Mesajul său de miercuri sugerează o intenție clară de a folosi sancţiuni economice împotriva Rusiei, similare celor cu care a amenințat Mexicul și Canada.

Politico scrie că Ucraina speră că Trump va pune capăt celor aproape trei ani de război și îl va forța pe Putin să vină la masa negocierilor. „Trump este un om de afaceri. El știe cum să exercite presiune”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, marți, după ce a rostit un discurs înflăcărat la Forumul Economic Mondial de la Davos, adăugând că este „încrezător” cu privire la noua administrație americană.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇