26 de apartamente din trei blocuri au ars aproape în totalitate în urma incendiului de joi dimineaţa.
Pompierii au fost agresaţi de localnicii supăraţi că le ard casele şi intervenţia nu este suficient de rapidă.
Focul a izbucnit la mansarda unui bloc din cartierul Craioviţa Nouă (cel mai mare din oraş), dar s-a extins ulterior la încă două blocuri aproape lipite de primul.
În cele trei blocuri, erau peste 180 de apartamente şi garsoniere. Au ars aproape complet cele 26 de locuinţe din zonele de mansardă (9 în primul bloc, 5 în al doilea, 12 în al treilea), transmite Adevărul.
Suprafaţa afectată de incendiu este estimată la o mie de metri pătraţi.
Oamenii i-au acuzat pe pompierii veniți la intervenție că au ajuns târziu. ISU Dolj a comunicat că pompierii au venit imediat după ce au primit apelul la 112.
Primul apel a fost primit de pompieri la 8.08, iar ei au ajuns la 8.20. Președintele asociației de locatari spune că a sunat la 8.03, transmite Digi24.
Flăcările au fost stinse după cinci ore, timp în care locatarii au intrat în panică acuzând modul în care s-a desfăşurat intervenţia pompierilor, care a fost îngreunată de faptul că nu exista presiune la hidranţi.
De asemenea, accesul maşinilor de pompieri a fost dificil din cauza străzilor înguste, a maşinilor parcate şi a unui zid de beton care împrejmuieşte un teren privat, neputându-se interveni cu apă din toate lateralele blocului.
“Intervenţia a fost deosebit de dificilă şi lucrul probabil cel mai important pe care îl putem spune este acela că persoanele care au avut de suferit în urma acestui incendiu au fost puţine. O singură persoană a necesitat să fie transportată la spital, cu arsuri la nivelul membrelor superioare şi al căilor aeriene superioare, şi se află sub tratament medical. Viaţa lui nu este pusă în pericol. Celelalte persoane au fost asistate la locul intervenţiei pentru că am avut oameni care au suferit atacuri de panică, dar nu a fost nevoie să fie transportate la spital”, a afirmat şeful ISU Dolj, Bogdan-Constantin Vlăduţoiu, citat de News.ro.
Şeful ISU Dolj a anunţat că hidranţii din zonă au funcţionat, dar cantitatea de apă de care a fost nevoie a fost foarte mare.
Reprezentanţii Companiei de Apă "Oltenia" (CAO) susţin că toţi hidranţii cuplaţi la reţeaua publică de alimentare cu apă din zonă funcţionează, iar hidrantul la care au fost probleme cu presiunea nu aparţine CAO.
"Angajaţii Companiei de Apă Oltenia transmit, periodic, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, harta actualizată a hidranţilor din aria de operare, iar în perimetrul celor două străzi sunt opt hidranţi perfect funcţionali. Din primele date, pompierii s-au racordat iniţial la un hidrant care nu aparţine Companiei de Apă Oltenia, aflat pe proprietate privată, în curtea unei societăţi de la intersecţia străzilor Toporaşi şi Aristizza Romanescu, unde au existat probleme cu presiunea", a transmis conducerea societăţii CAO, citată de Agerpres.
Se face acum anchetă pentru a se stabili cum au fost construite blocurile (care sunt relativ noi) la care s-a extins incendiul, deoarece nu a existat acces facil pentru pompieri.
Din primele informații furnizate de locatari, incendiul ar fi izbucnit de la o lumânare lăsată aprinsă de proprietarul unei garsoniere.
Oficial, cauza probabilă este utilizarea focului deschis în spații închise, a transmis ISU Dolj.
Două persoane au suferit atac de panică, iar un bărbat a ajuns la spital cu arsuri la mâini.
Autorităţile locale au transmis că în acest moment sunt disponibile peste 100 de locuri de cazare pentru persoanele afectate de incendiu.