Greviştii furioşi din Franța refuză să pună covorul roșu pentru prima călătorie în străinătate a regelui Charles, în calitate de monarh britanic, pe fondul revoltelor privind creșterea vârstei de pensionare.
Sindicatul francez CGT a anunțat săptămâna aceasta că membrii săi de la Mobilier National, instituția responsabilă cu furnizarea de steaguri, covoare roșii și mobilier pentru clădirile publice, nu vor ajuta la pregătirea unei recepții pentru rege la sosirea sa duminică la Paris, scrie The Guardian.
„Solicităm administrației noastre să informeze serviciile în cauză că nu vom furniza mobilier, covoare roșii sau steaguri”, se arată într-un comunicat al CGT.
Palatul Elysée, reședința oficială a președintelui francez, a declarat că angajaţii care nu fac grevă vor instala dotările necesare pentru protocolul vizitei.
Regele trebuie să sosească duminică, într-o vizită prin care Marea Britanie și Franța depun eforturi pentru a reface legăturile care au fost rupte de Brexit.
Însă Emmanuel Macron are acum de-a face cu furia francezilor, care îl acuză că se comportă ca un rege pentru că a ridicat vârsta de pensionare la 64 de ani fără un vot în Parlament.
Iată ce a fost ieri în Franţa:
Haosul protestelor violente care a cuprins Franţa întunecă ceea ce trebuia să fie o demonstrație de prietenie între cele două țări.
„Este un moment foarte prost. În mod normal, francezii ar primi cu drag un rege britanic. Dar în acest moment oamenii care protestează sunt în alertă maximă pentru orice semn de privilegiu și bogăție”, a declarat scriitorul parizian Stephen Clarke, autorul cărții Elisabeta a II-a, Regina râsului.
„Plănuiesc să meargă la Versailles. Nu arată bine. Asta aduce aminte de 1789 (anul revoluţiei franceze - n.red.).”
Vizita regelui Charles alături de consoarta Camilla se desfăşoară în perioada 26-29 martie şi include o vizită la Muzeul d'Orsay, o ceremonie de depunere de coroane la Arcul de Triumf și o cină generoasă la Palatul Versailles - un simbol al excesului regal înainte de revoluția franceză.
Cu grămezi de gunoi necolectat pe bulevardele Parisului, momentul nu se putea să fie mai nepotrivit.
"De necrezut! Îl vom avea pe Emmanuel Macron, monarhul republican, care-l întâmpină pe regele Charles al III-lea la Versailles... în timp ce oamenii manifestă în stradă”, a declarat Sandrine Rousseau, deputată a Verzilor, la postul francez BFM TV.
Ea crede că Charles ar trebui să-și anuleze vizita.
Regina Elisabeta a II-a a fost o figură extrem de populară în Franța, țara europeană pe care a vizitat-o cel mai des. Regretatul monarh, care vorbea fluent franceza, a efectuat cinci vizite de stat în Franța: în 1957, 1972, 1992, 2004 și 2014.