Procurorii generali din 12 state americane au acuzat miercuri Facebook şi Twitter că nu iau măsuri suficiente pentru a opri răspândirea de informaţii false că vaccinurile împotriva Covid-19 sunt nesigure.
Într-o scrisoare adresată directorului general al Facebook Mark Zuckerberg şi directorului general al Twitter Jack Dorsey, procurorii generali democraţi au afirmat că persoane care sunt împotriva vaccinurilor, care nu au experienţă medicală şi care sunt deseori motivate de interese financiare, s-au folosit de platformele lor pentru a minimiza pericolul Covid-19 şi a exagera riscurile vaccinării, transmite Reuters.
Aceştia au cerut ambelor companii să îşi întărească regulile comunităţii lor prin eliminarea sau semnalizarea dezinformărilor referitoare la vaccinuri.
Scrisoarea afirmă că opozanţii vaccinurilor controlează 65% din conţinutul anti-vaccin de pe Facebook, Instagram şi Twitter şi că au peste 59 de milioane de urmăritori pe aceste platforme şi pe YouTube.
De asemenea, scrisoarea mai afirmă că unele acţiuni de dezinformare au ca ţintă persoane de culoare şi alte comunităţi, în rândul cărora rata de vaccinare este mai scăzută.
”Având în vedere dependenţa opozanţilor vaccinurilor de platformele dumneavoastră, deţineţi o poziţie unică pentru a preveni răspândirea dezinformării despre vaccinurile împotriva coronavirusului, care reprezintă o ameninţare directă pentru sănătatea şi siguranţa a milioane de americani din statele noastre şi care ne va prelungi drumul spre recuperare", afirmă scrisoarea.
Reacția Facebook și Twitter
Purtătorul de cuvânt al Facebook, Dani Lever, a declarat că a eliminat milioane de dezinformări referitoare la Covid-19 şi vaccinuri şi încearcă să combată ”reticenţa faţă de vaccinuri”, îndrumând în mod regulat utilizatorii către informaţii de la autorităţile sanitare.
Şi Twitter a eliminat peste 22.400 de tweet-uri în legătură cu politica sa faţă de postările legate de Covid-19 şi prioritizează eliminarea conţinutului care ar putea provoca daune ”în lumea reală”.
Scrisoarea de miercuri a fost semnată de procurorii generali din Connecticut, Delaware, Iowa, Massachusetts, Michigan, Minnesota, New York, Carolina de Nord, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island şi Virginia.
Zuckerman, Dorsey şi Sundar Pichai, şeful executiv al Alphabet, compania mamă a Google, urmează să fie audiaţi, joi, în faţa a două subcomitete ale Camerei Reprezentanţilor, despre combaterea dezinformării online.
Pandemia de coronavirus a îmbolnăvit peste 124 de milioane de oameni din întreaga lume şi a provocat peste 2,7 milioane de decese.