Europarlamentare 2024. De ce au votat oamenii cu partide naționaliste și eurosceptice

Europarlamentare 2024. De ce au votat oamenii cu partide naționaliste și eurosceptice
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Economia, migraţia şi conflictele internaţionale au fost principalele preocupări ale alegătorilor la scrutinul pentru Parlamentul European, sugerează, luni, datele unui sondaj efectuat în cele mai mari ţări membre ale blocului comunitar.

Rezultatele provizorii ale alegerilor pentru Parlamentul European au arătat, duminică seara, că partidele naţionaliste şi eurosceptice care şi-au făcut campanie marşând pe teme precum reprimarea migraţiei, problemele economice ale cetăţenilor şi eliminarea politicilor ecologice au ieşit în câştig de cauză, relatează Reuters.

ADVERTISING

Într-un sondaj realizat de platforma de sondaje Focaldata, răspunsul "îmbunătăţirea economiei şi reducerea inflaţiei" s-a clasat pe primul loc, atunci când cetăţenii au fost întrebaţi care a fost cel mai important lucru care le-a influenţat votul.

"Conflictele internaţionale şi războiul" a fost a doua cea mai importantă preocupare, urmată de "imigraţia şi solicitanţii de azil", în sondajul realizat pe un eşantion de 6.000 de cetăţeni din cele mai mari cinci ţări ale UE în funcţie de populaţie - Germania, Franţa, Italia, Spania şi Polonia - plus Suedia.

ADVERTISING

Sondajul a fost realizat pe 6 iunie, ziua în care a început votul în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European.

Respondenţii au plasat "acţiunea privind schimbările climatice" pe locul al cincilea pe lista problemelor care le influenţează votul, după "reducerea inegalităţilor", care s-a clasat pe locul al patrulea.

Schimbările climatice au fost indicate pe primul loc de către respondenţii care au declarat că intenţionează să voteze pentru partidele verzi. Verzii din Europa sunt printre cei mai mari perdanţi ai acestor alegeri europene, rezultatele iniţiale sugerând că vor pierde 18 mandate, ajungând să aibă doar 53 de parlamentari europeni.

ADVERTISING

Dar chiar şi în rândul respondenţilor care intenţionau să voteze pentru partidele din grupul de extremă-dreapta Identitate şi Democraţie din Parlamentul European, care s-a opus măsurilor ecologice ale UE, 58% au declarat că schimbările climatice au fost "foarte importante" sau "oarecum importante" pentru ei în decizia de vot.

În Franţa, Italia şi Polonia, alegătorii au declarat că preocupările economice au fost principalul factor care le-a influenţat votul, imigraţia fiind pe locul al doilea în Franţa, iar războiul, pe locul al doilea în Italia şi Spania.

Respondenţii germani au plasat "imigraţia şi solicitanţii de azil" pe primul loc în topul preocupărilor lor, urmate de războai şi apoi de preocupările economice.

Urmăreşte rezultatele la alegerile locale 2024 din București și din țară (Foto & Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇