Într-o confruntare internațională majoră, Statele Unite au fost nevoite să se abțină în cadrul unui vot din Adunarea Generală a ONU, în privința unei rezoluții propuse chiar de Washington pentru a marca al treilea an al războiului Rusiei în Ucraina.
Această rezoluție, inițial susținută doar de SUA, a fost modificată semnificativ după ce statele europene au propus amendamente.
Amendamentele au introdus referiri clare la invazia de amploare a Ucrainei de către Rusia și au subliniat necesitatea pentru „pace justă, durabilă și cuprinzătoare”, în concordanță cu Carta ONU, reafirmând totodată sprijinul Organizației Națiunilor Unite pentru suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
Rezoluția modificată a fost adoptată cu 93 de voturi pentru, în timp ce 73 de state s-au abținut (inclusiv Statele Unite) și 8 au votat împotrivă, transmite The Guardian.
SUA au propus inițial un proiect de rezoluție care cerea doar o încheiere rapidă a conflictului, fără a face referire la integritatea teritorială a Ucrainei.
Cu toate acestea, la presiunea aliaților europeni, acest text a fost substanțial modificat pentru a reflecta mai clar pozițiile privind integritatea teritorială și pentru a solicita o pace „justă”.
Cum au votat Statele Unite alături de agresor şi amicii săi
În paralel, Adunarea Generală a adoptat și rezoluția alternativă, propusă de Ucraina și sprijinită de aproape toate statele din Uniunea Europeană, cu 93 de voturi pentru, 65 de abțineri și 18 voturi împotrivă, inclusiv din partea SUA.
Practic, SUA au votat alături de Rusia, Coreea de Nord, Belarus și alte state pro-ruse.
Votul împotriva rezoluției ucrainene a văzut SUA în dezacord cu aliații europeni. În schimb, americanii s-au aliniat cu agresorul, cu ocazia aniversării a trei ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, scrie CNN.
Deși rezoluția a fost aprobată, sprijinul față de aceasta a fost mult mai scăzut comparativ cu anii anteriori, în 2022 și 2023, când rezoluții similare au obținut sprijinul a 141 de state, precizează AFP.
Această atitudine a SUA reflectă o schimbare semnificativă în politica externă americană, sub noul președinte Donald Trump, care a sugerat că Ucraina ar fi responsabilă pentru conflict și a început o apropiere spectaculoasă de Moscova, ceea ce a stârnit îngrijorări majore în capitalele europene.
- Trump îl atacă iar pe Zelenski: Nu este foarte importantă prezența lui la negocieri. Ucraina nu are nicio carte în mână
- Trump, delir împotriva lui Zelenski: Îl numește dictator, dar și comediant cu succes modest
- Trump spune că s-ar putea întâlni cu Putin în această lună. Comentariu acid la adresa Ucrainei
Însă, în ciuda opoziției din partea Statelor Unite, Europa a reușit să-și impună amendamentele, demonstrând o coeziune puternică pe tema sprijinului pentru Ucraina și pentru respectarea integrității sale teritoriale în fața agresiunii Rusiei.