Parchetul General a trimis în judecată 16 ofițeri și subofițeri pentru modul brutal în care jandarmii au intervenit împotriva manifestanților din Piața Victoriei pe 10 august 2018.
Joi se împlinesc 5 ani de la evenimentele de atunci, iar Declin atrage atenţia că faptele se prescriu în trei ani, aşa că procesul trebuie să decurgă repede.
Între cei judecaţi în Dosarul 10 August se află șefii de la acea vreme ai Jandarmeriei Române, dar și coordonatorii intervenției din Bucureşti.
Ministerul Public informează marţi că procurorii Secției parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a 16 inculpați, cercetați în stare de libertate.
Procesul se va judeca la Tribunalul Militar București.
Cine sunt acuzaţii şi care sunt acuzaţiile care li se aduc
- Col. Laurenţiu Cazan, la data faptelor adjunct al directorului general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București (DGJMB), în prezent ofiţer în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române - abuz în serviciu și fals intelectual;
- Col. (r) Sebastian Cucoş, la data faptelor inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române - abuz în serviciu;
- Col. (r) Ionuţ Sindile, la data faptelor prim-adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române - abuz în serviciu;
- Col. (r) Laurenţiu Ciobanu, la data faptelor comandant de batalion în cadrul DGJMB - două infracţiuni de complicitate la purtare abuzivă şi o infracţiune de purtare abuzivă
- Col. Cătălin Popescu, ofiţer în cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti- două infracţiuni de complicitate la purtare abuzivă
- Col. Marian Zăvoianu, ofițer în cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti - purtare abuzivă;
- Lt.col. Adrian Dumitru, ofiţer în cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti - două infracţiuni de purtare abuzivă şi trei infracţiuni de complicitate la purtare abuzivă
- Maior Florin Moldoveanu, ofiţer în cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti - două infracţiuni de complicitate la purtare abuzivă
- Căpitan Daniel Mihai, ofiţer în cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti - două infracţiuni de purtare abuzivă
- Plt. adj. (r) Alin Belecciu - purtare abuzivă;
- Plt. maj. Marian Bîrsan, subofiţer în cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti - două infracţiuni de purtare abuzivă
- Plt. adj. Cristian Bolat, subofiţer în cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti - purtare abuzivă
- Plt. adj. şef George Buzatu, subofiţer în cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti - două infracţiuni de purtare abuzivă
- Plt. adj. Florea Carmocanu, subofiţer în cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti - două infracţiuni de purtare abuzivă
- Plt. adj. şef (r) Pavel Custrin Bardahan - purtare abuzivă;
- Plt. maj. (r) George Zamfir - purtare abuzivă.
Ce s-a întâmplat pe 10 august 2018
Ministerul Public prezintă în rechizitoriu ce s-a întâmplat pe 10 august 2018, aşa cum a reieşit din probele administrate la dosar.
La ora 23.11, cu ocazia mitingului de protest din Piața Victoriei, colonelul Laurenţiu Cazan, în calitate de comandant al acțiunii, precum și şefii Jandarmeriei (Sebastian Cucoş şi Ionuţ Sindile), în calitate de coordonatori ai aceleiași acțiuni, "și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu și au ordonat efectivelor de jandarmi din subordine, cu încălcarea dispozițiilor legale, intervenția în forță în vederea dispersării întregii mase de protestatari prezente în Piața Victoriei (aproximativ 30.000 persoane), intervenție pe care ulterior au și condus-o", transmite Parchetul General.
Procurorii arată că faptele inculpaților au avut drept consecințe "îngrădirea libertății de întrunire și a dreptului la integritate fizică și psihică a manifestanților prezenți în Piața Victoriei, drepturi fundamentale prevăzute de Constituția României și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), precum și provocarea de suferințe fizice sau leziuni ce au necesitat între 1 și 50 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare unui număr de 433 de persoane".
Dintre răniţi, 312 s-au constituit părți civile în acest dosar.
Parchetul adaugă că intervenția în forță a jandarmilor din acea seară s-a făcut cu încălcarea principiilor necesității, gradualității și proporționalității. Adică jandarmii au acționat nu doar împotriva împotriva persoanelor care se manifestau violent, în vederea izolării acestora și aplicării măsurilor legale, ci și împotriva manifestanților pașnici, care constituiau marea majoritate a protestatarilor.
Procurorii au inventariat şi au constatat că jandarmii au folosit atunci:
- 63 grenade de mână cu efect acustic,
- 489 de grenade de mână cu efect iritant lacrimogen,
- 316 cartușe de calibru 38 mm. și 40 mm., de asemenea cu efect iritant lacrimogen,
- 8 pulverizatoare de capacitate mărită 168 pulverizatoare de mână.
În ceea ce-l privește pe colonelul Laurenţiu Cazan, procurorii au aflat că a doua zi, pe 11 august 2018, a întocmit un raport de acțiune preliminar, în care a atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că a menționat că prefectul Capitalei ar fi aprobat intervenția în forță a jandarmilor asupra demonstranților din Piața Victoriei.
În privința celorlalți inculpați (fără primii trei şefi), cercetările au relevat că "au înlesnit utilizarea forţei fizice și mijloacelor tehnice din dotare sau le-au folosit împotriva unor protestatari în mod nejustificat, cauzându-le acestora suferințe fizice și/sau leziuni corporale ce au necesitat pentru vindecare între 1 și 50 zile de îngrijiri medicale”.
În acest dosar s-au dispus și soluții de clasare, două disjungeri față de doi inculpați, cu care s-au încheiat ulterior două acorduri de recunoaștere a vinovăției sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă, precum și alte disjungeri în vederea identificării unor jandarmi cu privire la care, din cercetările efectuate, au rezultat indicii referitoare la săvârșirea unor fapte de natură penală.
Faptele se prescriu în 3 ani
Comunitatea Declic solicită Tribunalului Militar Bucureşti să judece în regim de urgenţă dosarul, având în vedere că mai sunt doar trei ani până la prescrierea faptelor, iar vinovaţii ar putea să scape de pedeapsă.
"Declic a susţinut, prin avocaţi, victimele din dosarul 10 august şi va continua să achite costurile judiciare, până la o decizie a instanţei. A venit, în sfârşit, momentul pe care îl aşteaptă de cinci ani cetăţenii bătuţi şi gazaţi în Piaţa Victoriei pe 10 august 2018, pentru că au îndrăznit să protesteze paşnic. Jandarmii agresori au fost trimişi în judecată.
Dar, ca vinovaţii să fie cu adevărat pedepsiţi, Justiţia trebuie să îşi arate eficienţa şi să judece rapid dosarul. Altfel, acuzaţii pot scăpa prin prescrierea faptelor, o metodă deja folosită de acuzaţi şi în alte mari dosare", a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic - 10 august.
Comunitatea Declic a anunţat marţi, într-un comunicat de presă, că membrii săi vor veni în Piaţa Victoriei, pe 10 august, de la ora 19:00, pentru a cere justiţie pentru victimele abuzurilor jandarmilor din 2018.
"O nouă expertiză tehnică din dosar, realizată de specialişti din cadrul MApN, arată că jandarmii au folosit împotriva propriilor cetăţeni grenade care aveau capacitatea de a exploda şi de a produce răni deosebit de grave.
Această expertiză asupra efectelor grenadelor, cerută de Ioan Crăciuneanu, nu face decât să confirme oficial ce au spus victimele încă din prima zi: că s-a tras cu grenade periculoase în cetăţeni paşnici", a explicat Declic.
Comunitatea a informat că a achitat costurile cu avocaţii care au reprezentat o parte dintre victime, printre care şi pe Ioan Crăciuneanu, cel care a solicitat şi obţinut redeschiderea anchetei în dosarul 10 august.