DNA recurge la o cale extraordinară de atac în dosarul Elenei Udrea și al Ioanei Băsescu, după decizia CJUE

DNA recurge la o cale extraordinară de atac în dosarul Elenei Udrea și al Ioanei Băsescu, după decizia CJUE

DNA a făcut recurs în casație (cale extraordinară de atac după decizia definitivă) în dosarul în care Elena Udrea şi Ioana Băsescu au scăpat de condamnări, ca urmare a prescrierii faptelor, în legătură cu finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009.

Decizia vine după ce procurorii DNA au ajuns la concluzia că hotărârea CJUE – care permite magistraților români să nu țină cont de deciziile CCR și ÎCCJ privind prescripția și să nu mai închidă dosarele penale – se aplică și în cazurile de corupție, nu doar în cele de fraudă cu fonduri europene, evaziune și contrabandă.

Potrivit portalului instanţei supreme, acţiunea a fost depusă la instanţă pe data de 8 august, însă deocamdată dosarul nu a fost înregistrat, scrie Agerpres.

DNA încearcă să obţină astfel anularea deciziei din 11 iulie, atunci când s-a dispus încetarea procesului împotriva celor două, pe motiv că faptele s-au prescris, deşi magistraţii au constatat că există dovezi care ar atesta vinovăţia lor.

Acţiunea introdusă de procurori se întemeiază pe decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care oferă posibilitatea judecătorilor români să nu aplice două decizii ale Curţii Constituţionale şi o hotărâre a ICCJ privind prescrierea pedepselor, dacă prin aceasta se încalcă dreptul UE.

În lumea juridică există mai multe interpretări cu privire la punerea în practică a hotărârii CJUE, opinia majoritară fiind că judecătorii români trebuie să aplice cele două decizii ale CCR, dar nu şi pe cea a instanţei supreme privind retroactivitatea.

În prima instanță, Elena Udrea fusese condamnată la 8 ani de închisoare cu executare pentru instigare la luare de mită şi spălare a banilor, iar Ioana Băsescu la 5 ani de închisoare cu executare pentru instigare la delapidare şi spălarea banilor.

ADVERTISING

De asemenea, au fost anulate toate condamnările primite de ceilalţi inculpaţi din dosar:

  • Gheorghe Nastasia (fost secretar general al Ministerului Dezvoltări), care avea o pedeapsă de 6 ani în primă instanţă pentru luare de mită;
  • Victor Tarhon (fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea), care primise la fond 4 ani cu suspendare pentru luare de mită;
  • Ioan Silviu Wagner (director general al companiei Oil Terminal), condamnat în primă instanţă la 3 ani cu suspendare pentru delapidare.

Cum instanțele aplică neunitar decizia CJUE privind prescripția, Parchetul General a cerut recent ICCJ să stabilească o practică unitară.

ADVERTISING

În prezent, Udrea se află închisă la Penitenciarul Târgşor, unde execută o condamnare de şase ani primită în dosarul "Gala Bute".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇