Agenţia de evaluare financiară Moody’s Ratings a coborât, în noaptea de vineri spre sâmbătă, ratingul de ţară al Franţei, la câteva ore după ce preşedintele Emmanuel Macron l-a nominalizat pe François Bayrou în postul de prim-ministru, după ce Michel Barnier a fost înlăturat săptămâna trecută în urma unei moţiuni de cenzură considerate istorice.
În urma retrogradării surprinzătoare, care a fost luată în afara calendarului planificat pentru revizuirea ratingului Franţei, calificativul atribuit pentru datoria suverană a Franţei a fost coborât, cu o treaptă, de la 'Aa3' până la 'Aa2', cu perspectivă stabilă. Moody's atribuie astfel Franţei acelaşi rating de ţară ca şi rivalele Standard & Poor's şi Fitch.
„Decizia reflectă punctul nostru de vedere că finanţele publice vor fi slăbite în mod substanţial pe parcursul următorilor ani. În prezent există o probabilitatea foarte redusă ca următorul guvern să reducă semnificativ deficitele fiscale începând de anul următor", a precizat Moody's într-un comunicat de presă.
Premierul demisionar Michel Barnier intenţiona să reducă deficitul bugetar în 2025, până la 5% din Produsul Intern Brut, de la un nivel de 6,1% în acest an, prin intermediul unui pachet de reduceri de cheltuieli şi reduceri de taxe cu o valoare de 60 de miliarde de euro.
Însă parlamentarii de extremă dreapta şi extremă stânga s-au opus planului de reducere a cheltuielilor şi au votat o moţiune de cenzură împotriva guvernului de centru-dreapta minoritar, care a fost demis.
Colapsul guvernului Barnier şi anularea bugetului pe 2025 vine după mai multe luni de turbulenţe politice care au afectat deja încrederea mediului de afaceri, iar perspectivele economice ale Franţei s-au deteriorat constant.
Criza politică a pus presiune asupra acţiunilor şi obligaţiunilor franceze, astfel că primele de risc pentru obligaţiunile guvernamentale franceze au atins, la un anumit moment, cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani.