Americanii şi englezii au devenit cumpărători obişnuiţi de case în însoritele Grecia şi Italia, în timp ce austriecii par să prefere litoralul croat pentru a locui când la ei acasă se instalează iarna. De se s-ar muta mii de germani în Ungaria, care nu are nici mare, nici munte?
Peste 3.000 de pensionari germani s-au mutat în Ungaria în ultimii doi ani, iar numărul lor probabil va creşte, ceea ce a atras atenţia presei germane, care s-a aventurat în Ungaria în căutare de explicaţii, scrie Daily News Hungary, citat de Ziarul Financiar.
Mulţi dintre pensionarii germani se mută în regiunea Lacului Balaton, care, deşi este una dintre cele mai scumpe din ţară, poate oferi locuinţe mai ieftine decât cele din Germania. La nivelul întregii ţări, nu există nicio îndoială că proprietăţile din Ungaria, mai ales în zonele rurale, sunt mult mai ieftine decât în Germania.
Un agent imobiliar german povesteşte cum a prezentat unor posibili cumpărători o casă recent renovată aflată la 10 km de Lacul Balaton şi care costă nu mai mult de 18 milioane forinţi (49.000 euro). „La preţul acela nu poţi cumpăra nici măcar un garaj în Germania“, a spus agentul, care a menţionat că a observat o cerere crescută din partea germanilor.
Căutările de case au explodat în zonă, cu trei până la şase prezentări pe zi. Costul vieţii joacă un rol important pentru germanii care caută să se mute în mediul rural ungar, mai ieftin.
Potrivit băncii fintech N26, costul mediu al vieţii în Germania este de 2.073 euro pe lună. Potrivit agentului imobiliar, pentru pensionarii germani 800 de euro sunt mai mult decât suficienţi pentru a avea un stil de viaţă echilibrat în Ungaria.
O germană din Dresda a spus că în Germania ar fi rămas fără adăpost, deşi a lucrat 55 de ani. „Vreau doar să trăiesc în pace din pensia mea şi în Ungaria pot face asta“, a argumentat ea.
Cu toate că Ungaria are cea mai puternică inflaţie din UE, cu mult peste cea din economia germană, serviciile sunt încă mai ieftine decât în Germania. Astfel, Ungaria este a doua cea mai ieftină ţară din UE la nivelul serviciilor, pe primul loc situându-se Polonia. Contează mult şi sentimentul de securitate.
Rita Mick-Sole, un pastor evanghelic care slujeşte în Keszthely, spune că germanii se mută în Ungaria în număr enorm pentru că evoluţiile de pe scena politică germană i-au făcut pe oameni să se simtă nesiguri şi nemulţumiţi, dar în Ungaria ei pot fi fericiţi.