Cutremurul cu magnitudinea 5,2 care s-a înregistrat marți seara în judeţul Arad a fost resimțit și în Ungaria, Croația și Serbia, a declarat directorul INFP, Constantin Ionescu.
„Cutremurul s-a produs la adâncimea de 5,6 km, cu o magnitudine de 5,2. Intensitatea a fost de 7 grade Mercalli. (…) Avem informații că s-a simțit în Ungaria, Croația, Serbia. Efectele cutremurului nu au fost așa de mari pentru că accelerațiile în zonă au fost mici, cea mai mare accelerație a fost în localitatea Șiria, căderi de coșuri, căderi din pereți sau alte pagube”, a spus directorul INFP, citat de Digi24.
Potrivit acestuia, regiunea unde s-au produs cutremurele este una cunoscută, unde s-au mai produs seisme cu magnitudine de 5.
„Regiunea seismică e o regiune cunoscută. În istorie se știu că au mai fost cutremure cu magnitudine de 5, ceea ce arată că nu este o zonă singulară sau că acum a început activitatea în zona respectivă”, a subliniat Constantin Ionescu.
La rândul său, seismologul Mihai Diaconescu a explicat cum se produc cutremurele în zona de vest a României.
„În Zona Banatului, a Câmpiei Panonice, cutremurele apar la contactul între Bazinul Panonic și munții Apuseni. Această zonă este caracterizată de falii cu o orientare N-V, S-E și un alt sistem de falii S-V, N-E. (…) Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii Adriatice spre nord și rotirea spre est concomitent.
Asta pune o presiune enormă, care e transmisă la nord și est către Bazinul Panonic care este constituit dintr-o sumedenie de blocuri litosferice, care nu toate sunt în același echilibru și acționează asupra celora care sunt într-un echilibru instabil”, a declarat Mihai Diaconescu.
După cutremurul de marți, Primăria Arad a impus restricţii de circulaţie în anumite zone, pe străzi unde clădiri vechi pun în pericol traficul cetăţenilor.