Cutremurul din Arad s-a simțit și în Ungaria, Croația și Serbia. De ce se produc seisme în vestul României

Cutremurul din Arad s-a simțit și în Ungaria, Croația și Serbia. De ce se produc seisme în vestul României

Cutremurul cu magnitudinea 5,2 care s-a înregistrat marți seara în judeţul Arad a fost resimțit și în Ungaria, Croația și Serbia, a declarat directorul INFP, Constantin Ionescu.

„Cutremurul s-a produs la adâncimea de 5,6 km, cu o magnitudine de 5,2. Intensitatea a fost de 7 grade Mercalli. (…) Avem informații că s-a simțit în Ungaria, Croația, Serbia. Efectele cutremurului nu au fost așa de mari pentru că accelerațiile în zonă au fost mici, cea mai mare accelerație a fost în localitatea Șiria, căderi de coșuri, căderi din pereți sau alte pagube”, a spus directorul INFP, citat de Digi24.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, regiunea unde s-au produs cutremurele este una cunoscută, unde s-au mai produs seisme cu magnitudine de 5.

„Regiunea seismică e o regiune cunoscută. În istorie se știu că au mai fost cutremure cu magnitudine de 5, ceea ce arată că nu este o zonă singulară sau că acum a început activitatea în zona respectivă”, a subliniat Constantin Ionescu.

La rândul său, seismologul Mihai Diaconescu a explicat cum se produc cutremurele în zona de vest a României.

„În Zona Banatului, a Câmpiei Panonice, cutremurele apar la contactul între Bazinul Panonic și munții Apuseni. Această zonă este caracterizată de falii cu o orientare N-V, S-E și un alt sistem de falii S-V, N-E. (…) Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii Adriatice spre nord și rotirea spre est concomitent.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Asta pune o presiune enormă, care e transmisă la nord și est către Bazinul Panonic care este constituit dintr-o sumedenie de blocuri litosferice, care nu toate sunt în același echilibru și acționează asupra celora care sunt într-un echilibru instabil”, a declarat Mihai Diaconescu.

După cutremurul de marți, Primăria Arad a impus restricţii de circulaţie în anumite zone, pe străzi unde clădiri vechi pun în pericol traficul cetăţenilor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇