Bilanţul victimelor cutremurului din Myanmar a crescut la 1.644 de morţi, şi 3.408 de răniți, a anunţat sâmbătă junta militară a ţării.
Șeful guvernului militar a confirmat că alți 139 de oameni sunt dispăruți și a ordonat un efort de salvare prompt, scrie Sky News.
Cel puțin nouă persoane au fost ucise în Thailanda vecină, unde cutremurul a zguduit clădiri și a dărâmat un zgârie-nori în construcție în capitala Bangkok, prinzând 30 de persoane sub dărâmături, iar 49 sunt date dispărute.
Numărul morților ar putea însă depăși 10.000, după cum a estimat Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS), care a emis o alertă roșie indicând „victime multe și pagube extinse”.
Cel puţin 14 replici înregistrate ale cutremurului
Cel puţin 14 replici au lovit Myanmar de la cutremurul de vineri, arată o hartă interactivă de pe site-ul United States Geological Survey.
Majoritatea replicilor – care au avut loc pe parcursul mai multor ore după cutremurul principal, produs puţin după prânz, ora locală – au avut magnitudini cuprinse între 3 şi 5. Cea mai puternică a fost de 6,7 magnitudine şi s-a produs la aproximativ 10 minute după seismul principal.
Două dintre replici – una de 4,9 şi alta de 6,7 – au avut loc la aproximativ 32 de kilometri de Mandalay, al doilea cel mai mare oraş din Myanmar, care a suferit pagube semnificative. Alte replici s-au răspândit spre nord şi sud de la epicentrul cutremurului principal, formând aproximativ o linie, scrie CNN.
Detalii despre cutremurul din Myanmar şi Thailanda
Seismul s-a resimţit puternic şi în ţările vecine, capitala Thailandei, Bangkok, fiind printre zonele afectate.
Adâncimea mică a acestui cutremur puternic este de natură să provoace pagube enorme, cu mai multe clădiri prăbuşite sau deteriorate, drumuri avariate şi rupte.
Bill McGuire, profesor emerit specializat în evenimente geofizice şi climatice la University College London, spune că este foarte probabil ca, în general, calitatea construcţiilor să nu fie suficient de ridicată pentru a supravieţui acestui nivel de cutremur, iar numărul victimelor va creşte aproape sigur în mod semnificativ pe măsură ce se vor afla mai multe despre amploarea dezastrului.
Cutremurele se produc atunci când plăci uriaşe de rocă ce alcătuiesc scoarţa terestră, cunoscute sub denumirea de plăci tectonice, se ciocnesc.
Potrivit USGS, cutremurul din Myanmar s-a produs ca urmare a unei „falii de alunecare” între plăcile India şi Eurasia - ceea ce înseamnă că aceste două plăci tectonice s-au frecat lateral una de cealaltă.
„Cutremurul a avut loc pe falia Sagaing, care marchează limita plăcii tectonice dintre placa indiană la vest şi placa eurasiatică la est. Placa indiană se deplasează spre nord de-a lungul faliei în comparaţie cu placa eurasiatică", a explicat McGuire.
USGS spune că regiunea a fost afectată şi în trecut de mai multe cutremure de alunecare similare, şase cu magnitudinea 7 sau mai mare producându-se pe o rază de aproximativ 250 km de la epicentrul cutremurului actual, începând din 1900.
Ce arată magnitudinea de moment
Deşi mulţi oameni au auzit de scara Richter pentru a măsura dimensiunea unui cutremur, standardul actual este scara magnitudinii de moment folosită de USGS.
„Scara Richter este o scară veche dezvoltată pentru California. Este bună doar pentru cutremurele mai mici, dar nu este foarte bună pentru diferenţierea dimensiunilor şocurilor mai mari", a explicat McGuire.
După cum se menţionează pe site-ul USGS, calculul magnitudinii momentului se bazează pe rezistenţa rocii în care a avut loc alunecarea, zona faliei care a alunecat şi distanţa pe care s-a deplasat falia. „Astfel, un material stâncos mai puternic, o suprafaţă mai mare sau o mişcare mai mare în timpul unui cutremur vor contribui toate la producerea unei magnitudini mai mari”, arată USGS.
Cu toate acestea, la fel ca scara Richter, scara magnitudinii momentului este logaritmică, ceea ce înseamnă că, pe măsură ce magnitudinea creşte cu o unitate, gradul de zguduire a solului implicat creşte de 10 ori. (Pentru că este un logaritm, ca şi la scara Richter, vorbim de o valoare matematică şi de aceea nu este corect să se spună că un cutremur are „grade” - n.red.)
„Acesta este un cutremur major după orice standard, iar impactul său este cu mult mai grav din cauza faptului că a fost la adâncime mică - doar aproximativ 10 km. Dacă ar fi fost la 100 km adâncime, impactul ar fi fost mult mai mic, astfel încât adâncimea, precum şi dimensiunea, sunt esenţiale", a explicat McGuire. Dar, a adăugat el, măsurătorile variază în funcţie de locaţiile reţelelor seismice utilizate.
Potrivit Centrului pentru Reţelele Seismologice din China, cutremurul din Myanmar a atins magnitudinea de 7,9, iar trepidaţiile au fost resimţite în provincia Yunnan din sud-vestul Chinei.