Cum va schimba lupta cu cancerul rolul pe care îl deține regele Charles. Regina Camilla și cei șapte oameni din spatele ei

Cum va schimba lupta cu cancerul rolul pe care îl deține regele Charles. Regina Camilla și cei șapte oameni din spatele ei

Diagnosticul de cancer îi va afecta activitatea regelui Charles în următoarea perioadă. În timp ce suveranul va urma tratamentul adecvat, „nucleul dur”, descompletat și îmbătrânit al familiei regale britanice, va trebui să strângă rândurile și să meargă înainte.

Cu o săptămână în urmă, regele Charles al III-lea părăsea alături de regina Camilla clinica privată în care fusese internat, zâmbind și salutând publicul. Mesajul pe care Palatul Buckingham dorea să-l transmită era evident: suveranul în vârstă de 75 de ani este puternic, a depășit problema de sănătate și își va îndeplini îndatoririle.

Pentru câteva zile, speculațiile despre starea sa de sănătate au încetat. Însă anunțul surprinzător de luni, conform căruia Charles a fost diagnosticat cu o formă de cancer, a provocat din nou neliniște și încep să se înfiripe iarăși întrebări despre cât de corect e ca o națiune să aștepte un bărbat de peste 70 de ani să-și îndeplinească numeroasele îndatoriri publice, notează Sky News.

De ce nu a fost ținut secret diagnosticul lui Charles

Nu-i deloc surprinzător că Palatul Buckingham a decis să nu dezvăluie mai multe detalii despre diagnosticul de cancer al regelui, în afară de a preciza că nu este un cancer de prostată.

ADVERTISING

De acum încolo, speculațiile vor curge: ce tip de cancer este, ce tratament ar putea implica sau care este pronosticul medicilor. Însă cancerul e o boală individuală, bazată pe fondul genetic al pacientului, pe caracteristicile extrem de variabile ale cancerului însuși și pe stadiul răspândirii acestuia în organism.

Din acest motiv, chiar și dacă am fi știut ce tip de cancer are Charles, tot am fi fost prizonierii speculațiilor în privința impactului pe care afecțiunea l-ar putea avea asupra vieții sale, notează sursa citată.

Totuși, faptul că boala a fost depistată în urma unor proceduri care nu au legătură cu cancerul în sine înseamnă că regele și doctorii săi au fost norocoși și că sunt șanse mari să fie un cancer în fază incipientă, lucru confirmat și de premierul Rishi Sunk. În aproape toate tipurile de cancer, cu cât boala e descoperită mai repede, cu atât șansele de succes ale tratamentului sunt mai mari.

Decizia Casei Regale de a face public diagnosticul pare să fi fost influențată de evenimentele recente. Anunțul public despre tratamentul lui Charles pentru prostata mărită - o afecțiune răspândită pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă, dar despre care se vorbește puțin - a condus la o creștere explozivă a oamenilor care au căutat informații despre această problemă de sănătate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ultimul anunț ar putea declanșa o reacție similară, iar oamenii să fie încurajați să-și facă analizele, contribuind la depistarea timpurie a unor cazuri de cancer.

Cancerul este, totuși, o afecțiune foarte răspândită. Aproximativ 1.000 de cazuri sunt descoperite în fiecare zi în Marea Britanie, însă rata de supraviețuire a crescut de-a lungul timpului. În mare, aceasta s-a dublat în ultimii 50 de ani în această țară, notează Sky News.

Comunicatul Palatului Bukingham lasă impresia că regele speră să revină curând. "(…) rămâne pe deplin optimist în ceea ce privește tratamentul său și așteaptă cu nerăbdare să revină la serviciul public deplin cât mai curând posibil", a transmis Casa Regală.

Iar Charles a mai făcut asta de mai multe ori, deși niciuna dintre problemele pe care le-a avut nu a fost la fel de gravă. Fire activă, pasionat de călărie și de grădinărit, regele a suferit de dureri de spate, atribuite numeroaselor căzături de pe cal. Pasiunea lui pentru polo călare i-a provocat multe accidentări, iar Charles a renunțat la acest sport după 40 de ani, în care l-a practicat și în care și-a rupt câteva oase.

În iunie 2001, el și-a fracturat un mic os din umăr după ce a căzut de pe cal în timpul unei partide de vânătoare. Altădată, în timp ce își făcea de lucru prin grădinile sale, s-a lovit din greșeală cu un ciocan și și-a rupt degetul mare de la o mână, aproape secționându-i vârful.

ADVERTISING

În 2008, i s-a îndepărtat o excrescență necanceroasă de pe podul nasului, într-o procedură minoră, de rutină, iar în 2003 a suferit o operație de hernie la spitalul privat King Edward VII din Londra, spitalul preferat de familia regală.

În martie 2020, Charles, atunci în vârstă de 71 de ani, a făcut Covid-19 înainte de apariția vaccinurilor, dar a avut o formă moderată de manifestare. S-a îmbolnăvit din nou de Covid în februarie 2022, dar atunci era vaccinat de trei ori.

Regina Camilla și cei șapte oameni din spatele ei

Vestea despre cancerul regelui survine într-un moment în care domnia lui căpăta continuitate, iar popularitatea era în creștere. Charles și-a început munca în noul său rol la o vârstă la care cei mai mulți oameni se retrag din activitate. Așa cum s-a și anunțat, cancerul îl va forța să-și amâne îndatoririle publice.

De la încoronare, Charles s-a dovedit un monarh destul de precaut, activând în limitele rolului său. Cu toate acestea, a găsit căi pentru a se concentra asupra chestiunilor care sunt importante pentru el, precum mediul.

Până acum, publicul pare de partea sa, un sondaj de opinie recent arătând că peste 50% din cei chestionați consideră că se descurcă bine în timp ce doar 9% au o părere opusă.

Charles și-a pus încet, dar sigur, emblema ca rege, însă problema cu prostata și acum diagnosticul de cancer vor ridica întrebări despre cum își va îndeplini rolul în viitor, scrie The Guardian.

Ca întotdeauna, Palatul Buckingham a căutat să arate că totul e în regulă și că monarhia va continua să funcționeze și fără Charles și nora sa, Catherine, care se află în proces de recuperare după ce a suferit în ianuarie o operație abdominală.

Regina Camilla a continuat să-și îndeplinească obligațiile zilnice, iar când a fost întrebată cu un interes sincer cum se simte regele, ea a dat asigurări politicoase că Charles "este bine" și se recuperează.

Deocamdată, regele și-a amânat îndatoririle publice, dar va continua să se ocupe de problemele de stat și de îndatoririle sale oficiale, a anunțat Palatul Buckingham.

De acum încolo Charles va urma o perioadă de "recuperare privată" într-un loc nedivulgat. Între timp, prințesa de Wales continuă recuperarea la Castelul Windsor. Kate și soțul ei, Will, și-au simplificat programul de îndatoriri publice până cel puțin de Paște.

Însă cu trei dintre cei mai importanți membri ai familiei regale indisponibili, iese la iveală presiunea sub care se află monarhia britanică, arată CNN.

Numărul membrilor de vază ai casei regale s-a redus în ultimii ani, monarhia căutând să se reorganizeze pentru a rămâne în pas cu vremurile. Doar membrii cei mai importanți ai familiei regale preiau angajamente în numele regelui, împărțind între ei cele 2.710 de vizite și evenimente întreprinse anul trecut.

Acest grup restrâns include 14 membri ai familiei: regele și regina, prințesa Anne, prințul Andrew, ducele și ducesa de Edinburgh, prinții de Wales, ducii de Sussex, ducele și ducesa de Gloucester și ducele și ducesa de Kent.

Cum prințul Harry și Meghan au decis să renunțe la îndatoririle regale, iar Andrew a fost obligat să o facă din cauza implicării în scandalul Epstein, rămân doar 11 membri ai familiei. Iar jumătate din ei au peste 70 de ani.

În ultimii ani, monarhia s-a aflat sub presiune pentru a-și reduce cheltuielile și a se raporta mai mult la o națiune care încă se confruntă cu criza costului vieții. Ascensiunea pe tron a lui Charles a coincis cu o epocă în care mai puțini membri ai familiei regale servesc mai multe angajamente.

În aceste condiții, până la revenirea lui Charles, Kate și William, Camilla va fi cel mai important membru al casei regale britanice, iar în spatele ei vor sta doar șapte oameni din familie. Rolul a devenit mai important în timpul spitalizării regelui, iar de acum înainte se va contura și mai mult.

În ultimele două săptămâni, Camilla a mărit semnificativ numărul angajamentelor pe care și le-a asumat, însă ziua nu poate avea mai multe ore. Unii observatori ai monarhiei s-au întrebat dacă n-ar fi potrivit ca prințesele Beatrice și Eugenie (fiicele prințului Andrew) să intre în "nucleul dur" al familiei. În fond, ele au sprijinit-o în mai multe rânduri pe regretata regină Elisabeta a II-a la mai multe angajamente.

Ceea ce arată acum această perioadă este că familia regală britanică este o instituție, dar în același timp e și o familie formată din niște persoane expuse la fragilitatea umană.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇