DNA a făcut anul trecut mai puține dosare ca în 2019. Bologa se plânge de lipsa de procurori și cere schimbarea procedurii de angajare

DNA a făcut anul trecut mai puține dosare ca în 2019. Bologa se plânge de lipsa de procurori și cere schimbarea procedurii de angajare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Direcţia Naţională Anticorupţie a avut anul trecut 6.180 de cauze, sensibil mai puţine decât în 2019, trendul descendent fiind cauzat de pierderea de competenţe, a declarat joi, la bilanţul DNA, şeful instituţiei, Crin Bologa.

”În 2020, am avut 6.180 de cauze, sensibil mai puţine decât în 2019. S-a înregistrat un trend descendent din cauza faptului că am tot pierdut din competenţă”, a afirmat Bologa.

El a relatat că 2020 a fost pentru DNA un an de încercări, de verificări ale posibilităţilor de a forma o echipă eficientă.

ADVERTISING

”În 2020, DNA a desfăurat o activitate intensă”, a ţinut să sublinieze procurorul şef Bologa, adăugând că rezultatele au fost remarcabile, cu creşteri la majoritatea indicatorilor. 

”Au fost finalizate anchete în cauze importante, în sectorul educaţiei, sănătate, dar şi fapte săvârşite în legătură cu pandemia”, a explicat Crin Bologa.

În opinia sa, procurorii au reuşit să depăşească limitele impuse de pandemie.

Conform lui Bologa, în 2020, DNA a înregistrat 306 cauze trimise în judecată, acesta fiind cel mai bun procent de trimitere în judecată.

ADVERTISING

”Am avut 105 dosare în anchetă cu privire la infracţiuni legate de pandemia de coronavirus, cinci dosare, cu 6 inculpaţi, fiind trimise în judecată”, a afirmat şeful DNA.

Bologa se plânge de buget

Bologa a anunţat că instituţia funcţionează cu un deficit de 45 de procurori, ceea ce înseamnă aproximativ 30% din schema de personal.

”În anul 2020 am avut un minus de 45 de procurori, ne-am desfăşurat activitatea cu un procent de aproximativ 70% din personal, cel mai mic procent de ocupare a funcţiilor de procurori din Ministerul Public şi din păcate ne îndreptăm spre un procent de 60% (…)

ADVERTISING

Dacă modificările nocive ale Legilor Justiţiei nu vor fi înlăturate de urgenţă, dacă nu va fi redusă vechimea necesară pentru a ajunge ca procuror la DNA, dacă nu va fi schimbată şi procedura pentru a ajunge la DNA, noi vrem o procedură ca şi în cazul DIICOT, nu vrem altceva, va fi foarte greu să ne desfăşurăm activitatea”, a declarat Bologa.

 Întrebat dacă DNA este pregătit să preia dosarele de la Secţia Specială, în cazul desfiinţării acesteia, în condiţiile deficitului de personal, şeful DNA a precizat:

”În ceea ce priveşte SIIJ, noi vom putea face faţă volumului de muncă şi avem 60 de dosare la urmărire penală per procuror. Vom putea face faţă şi acestui volum al dosarelor, care eventual vor veni la noi de la SIIJ, în condiţiile în care ne vom completa schema de personal. Iar ajungem tot la Legislativ şi la Executiv.

Noi am solicitat prin procedură de urgenţă modificări legislative care să permite recrutatea de personal la DNA, mai ales de procurori, recrutarea de personal cu o vechime mai redusă decât cea impusă în perioada 2017 – 2020.

În prezent, DNA răspunde de rezultate, dar nu poate recruta personal, nu poate revoca procurori şi mulţi dintre noi am pierdut şi calitatea de procuror ierarhic superior faţă de toţi procurorii Direcţiei”.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇