Cum arată viitorul război dintre marile puteri

Cum arată viitorul război dintre marile puteri

Într-o vreme în care Rusia comasează trupe la graniţa cu Ucraina, în timp ce solicită retragerea NATO din anumite state membre, în care China este tot mai vocală în privinţa Taiwanului, în care conflicte regionale continuă să izbucnească în diverse părţi ale lumii, jurnaliştii BBC se întreabă cum arată viitorul războiului dintre marile puteri şi în ce măsură este pregătit Occidentul să facă faţă provocărilor sale.

Se poate spune că prefaţa unui război viitor cu China şi Rusia s-a scris deja. Rusia a desfăşurat în noiembrie un test cu rachete în spaţiu, distrugându-şi unul dintre sateliţi, iar China a testat la rândul său, pe parcursul verii, rachetele sale hipersonice avansate. Atacurile cibernetice ofensive au devenit o realitate cotidiană.

ADVERTISING

Faptul că statele occidentale s-au concentrat în ultimele două decenii asupra Orientului Mijlociu a favorizat avansul militar al adversarilor lor, consideră Michele Flournoy, consilier american pe probleme de apărare, fost subsecretar al Apărării în administraţia lui Barack Obama.

“Ne aflăm într-un punct de inflexiune strategic în care noi – SUA, Marea Britanie şi aliaţii noştri – venim după 20 de ani în care ne-am concentrat asupra luptei împotriva terorismului şi a insurecţiilor, asupra războaielor din Irak şi Afganistan şi ridicăm privirea şi vedem că ne aflăm acum într-o competiţie a marilor puteri foarte serioasă”, spune Flournoy.

ADVERTISING

După modelul occidental, China şi Rusia au investit masiv în noi tehnologii. Dacă până acum aceste demersuri s-au concretizat în activităţi de natură cibernetică – atacuri prin care s-a urmărit, de exemplu, influenţarea alegerilor în ţările occidentale ori sustragerea de informaţii secrete, ce s-ar întâmpla însă dacă tensiunile dintre Occident şi Rusia privind Ucraina sau poate cele dintre SUA şi China privind Taiwanul ar duce la izbucnirea unui război?

Un astfel de conflict s-ar derula într-un ritm foarte rapid, iar sectorul informaţiilor ar avea un rol principal, apreciază experţii citaţi de BBC.

ADVERTISING

Primul lucru pe care l-ar face ambele părţi ar fi lansarea de atacuri cibernetice masive, în încercarea de a întrerupe comunicaţiile adversarului, fiind vizaţi inclusiv sateliţii şi reţeaua subacvatică de cabluri de date.

Telefoanele nu ar mai funcţiona, benzinăriile ar rămâne fără carburanţi, lanţurile de aprovizionare cu alimente ar putea fi date peste cap.

Un rol important într-un război viitor îl va avea şi inteligenţa artificială, care va face posibil ca deciziile să fie luate mai rapid şi ca timpul de răspuns să fie mai scurt. Aici, SUA ar avea atuul calităţii în faţa unui adversar colosal ca Armata de Eliberare a Poporului.

Există totuşi o zonă în care Occidentul se află periculos de mult în urma Rusiei şi Chinei, avertizează experţii, şi anume cea a rachetelor hipersonice – proiectile cu încărcătură convenţională sau nucleară care pot zbura cu viteze de cinci până la 27 de ori mai mari decât cea a sunetului.

Spre deosebire de ce s-a întâmplat în China şi Rusia, testele recente cu rachetele hipersonice ale SUA nu au avut rezultate încurajatoare.

Forţele comasate de Rusia la graniţa cu Ucraina, deşi includ şi capabilităţi cibernetice şi electronice, sunt formate în principal din echipamente convenţionale ca tancuri şi din militari.

În schimb, Marea Britanie, de exemplu, a luat decizia de a-şi reduce forţele convenţionale şi de a investi în tehnologie, ceea ce îi va aduce avantaje peste 20 de ani, dar până atunci o va pune într-o poziţie periculoasă, mai atrag atenţia experţii.

În opinia lui Flournoy, soluţia pentru a preveni un război între marile puteri constă în consultanţă şi colaborare strânsă între aliaţi şi în investiţii în zonele potrivite.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇