Poliția britanică, pusă să tragă cu urechea în școli. Elevii vor fi "descusuți" de informații

Poliția britanică, pusă să tragă cu urechea în școli. Elevii vor fi "descusuți" de informații
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Agenții de poliție au fost instruiți să adune mai multe date din școlile londoneze, pe fondul tensiunilor create de războiul dintre Israel și Hamas. Supravegherea elevilor e privită cu îngrijorare de organizațiile pentru drepturile omului.

Serviciul de Poliție Metropolitană va crește numărul patrulelor vizibile în școli și va discuta cu conducerile unităților de învățământ, iar agenților li s-a transmis să-și sporească activitățile de culegere de informații în școlile londoneze, ca reacție la războiul Israel-Hamas, potrivit unei scrisori trimise directorilor de școli, relatează The Guardian.

Comunicările dintre ofițerii de poliție și conducerile școlilor vor fi folosite pentru a ajuta poliția să culeagă informații, se arată în scrisoarea semnată de şeful detectivilor Clair Kelland. Scopul acestei măsuri este „ținerea în siguranță a tinerilor, creșterea încrederii în poliție și descurajarea acestora în desfășurarea de activități infracționale".

„În Londra sunt peste 300 de ofițeri de siguranță în școli care acționează pentru siguranţa comunităților și pentru a proteja copiii de cei care ar exploata tensiunile actuale pentru a comite crime motivate de ură. Îi ascultăm și acționăm în funcție de preocupările lor. De la atac (atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie - n.red.), am făcut peste 700 de vizite în școli, inclusiv patrule suplimentare, și vom continua să procedăm la fel", a transmis un purtător de cuvânt al Poliției Metropolitane.

Poliția a refuzat să comenteze asupra protocoalelor de protecție a datelor pe care le aplică în extragerea de informații din școli.

Scrisoarea, obținută de organizația de jurnalism de anchetă Point Source, mai arată că polițiștii desfășurați în școli, cunoscuți ca ofițeri pentru școli mai sigure, să ajute la crearea de „spații sigure" în instituțiile de învățământ prin colaborarea cu personalul didactic.

Scrisoarea a fost remisă cancelariilor școlare din zonele Wandsworth, Kingston, Merton și Richmond.

Decizia poliției a stârnit o reacție de îngrijorare din partea militanților și organizațiilor pentru drepturile omului, notează The Guardian.

„Este foarte posibil ca aceste acțiuni să creeze stereotipii despre tineri, în special pe cei din medii minoritare. Încrederea în poliție în comunitățile cu care am eu de-a face este foarte scăzută. În loc să-i liniștească pe copii, prezența lor în școli provoacă în general alarmare și îngrijorare, întrucât ei vizează în mod disproporționat copiii din minorități etnice. E greu de văzut cum va atinge acest plan vreunul dintre obiectivele enunțate", a spus Stafford Scott, un militant cu vechime.

Grupul de monitorizare a poliției Netpol consideră că o concentrare a atenției poliției pe școli poate să aibă un impact negativ asupra elevilor.

„Această supraveghere crescândă a copiilor, în special a felului în care ei vorbesc despre problemele politice, poate avea consecințe negative", a spus Kevin Blowe, coordonator la Netpol. „Va avea un efect de descurajare a discuțiilor deschise și sincere, a ideilor în școli, fiindcă tinerii se vor teme că ceea ce vor spune ar putea fi folosit de poliție împotriva lor și a comunităților lor", a adăugat el.

Jun Pang, de la organizația pentru drepturile omului Liberty, a contestat, de asemenea, eficiența acestei măsuri. „Școala ar trebui să fie un loc în care copiii și tinerii să poată se se exprime, să discute despre greutățile din fiecare zi, să caute informații și, eventual, să exploreze sentimente precum durerea sau furia despre, de pildă, ceea ce poate sau nu poate face guvernul britanic. Sporirea patrulelor de poliție și a supravegherii produce un efect de descurajare care împiedică aceste discuții să aibă loc", a explicat el.

Organizațiile civice consideră că intensificarea activității polițienești în școli se încadrează într-o tendință mai largă.

În ianuarie, un raport al organizației Runnymede Trust a arătat că peste 1.000 de agenți de poliție acționau în școlile din Marea Britanie, iar jumătate din aceștia erau desfășurați în Londra.

Agenții din școlile britanice au fost vizați de critici tot mai intense în ultimii ani, în special după ce o adolescentă de culoare, numită Copilul Q, a fost percheziționată complet dezbrăcată de agenții Poliției Metropolitane într-o școală din Hackney, în 2020, după ce a fost eronat acuzată de posesie de cannabis.

Scotland Yard a recunoscut ulterior că agenții au făcut exces de zel și a anunțat că aceștia vor fi cercetați disciplinar pentru percheziționarea nepotrivită a adolescentei și pentru discriminare pe bază de rasă și sex.

În trecut, intervenția poliției pe baza programului de antiradicalizare Prevent, derulat de Guvern, a fost considerată discriminatorie și ineficientă.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇