Crucile românești ridicate cu scandal în 2019 în cimitirul eroilor maghiari din Valea Uzului trebuie demolate, a decis, joi, Tribunalul Bacău.
Decizia nu este definitivă, dar e în linia celei date în octombrie anul trecut de Curtea de Apel Bacău, care a stabilit definitiv că Primăria Dărămănești nu avea dreptul să își însușească în patrimoniu cimitirul și să intabuleze 8.000 de metri pătrați pentru cimitirul militar, potrivit hirado.hu.
Cimitirul de la Valea Uzului este poziționat la granița județelor Bacău și Harghita. El aparține comunei băcăuane Sânmartin. Însă în 2019, Consiliul Local Dărămăești a decis să transfere cimitirul militar în domeniul public al orașului, a înființat o parcelă românească și a emis autorizații de construire a unor cruci de piatră pentru militarii români.
Lucrurile au escaladat pe 6 iunie 2019, de Ziua Eroilor, când a fost organizată și o ceremonie religioasă de sfințire a parcelei românești, la care au participat mii de români. În fruntea oficialilor se afla George Simion, la acel moment necunoscut publicului larg, dar care urma în doar câteva luni să surpridă cu scorul AUR obținut la alegerile parlamentare.
Situația a degenerat după ce în jur de 1.000 de secui au venit la cimitir și au făcut un lanț uman, încercând să împiedice sfințirea parcelei nou create pentru militari români. Anterior, ei acoperiseră cu saci negri de gunoi crucile. Simion s-a dus atunci cu panglică tricoloră să o lege de cruci.
”Nu putem să lăsăm tricolorul batjocorit, am venit să facem dreptate. Am venit să punem și noi un tricolor românesc, cum au și celelalte cruci tricolor de altă coloratură, pentru că fiecare erou merită să aibă un somn de veci sub culorile sub care a luptat. Trebuie să ne respectăm unii pe alții, nu trebuie să lăsăm capul jos. Nu mai lăsați capul jos, trebuie să ne recâștigăm istoria pierdută”, spunea din cimitirul eroilor George Simion, live pe Facebook, cu peste 880.000 de vizionări.
Analiștii consideră că episodul Valea Uzului a fost o rampă importantă de lansare a lui Simion, ba chiar că a fost creat artificial cu scopul promovării AUR. Și asta în primul rând pentru că totul a fost făcut pe repede înainte, cu doar câteva luni înainte de alegeri, iar cei 149 de militari ale căror nume au fost citite în cadrul ceremoniei nici măcar nu erau îngropați acolo.
Simion a susținut atunci că a fost ”bătut de extremiști maghiari”. În ultimii ani, liderul AUR a organizat mai multe acțiuni la Valea Uzului, sub pretextul depunerii de coroane de flori la mormintele militarilor români.
Și primarul de atunci, Constantin Toma, a câștigat un nou mandat la alegerile locale ce au urmat la câteva luni de la scandal. Doar că, dacă în 2019 era membru ALDE, ulterior el a fost primit în PNL.
Rămâne acum de văzut dacă va fi depus apel la sentința de joi a Tribunalului Bacău și ce se va întâmpla, în final, cu crucile plasate în cimitirul din Valea Uzului în numele militarilor români.