Criza din Nagorno-Karabah: Armenii anunță încetarea focului, după intervenția Rusiei

Criza din Nagorno-Karabah: Armenii anunță încetarea focului, după intervenția Rusiei

Etnicii armeni din regiunea separatistă Nagorno-Karabah au acceptat, miercuri, o propunere a Rusiei de încetare a focului, la 24 de ore după ce Azerbaidjanul a început o ofensivă pentru a prelua controlul asupra enclavei, soldată cu zeci de morţi şi sute de răniţi.

Forţele separatiste armene din Karabah au declarat că Azerbaidjanul a străpuns liniile lor şi a ocupat mai multe vârfuri şi noduri rutiere strategice, în timp ce lumea a stat cu mâinile încrucişate, fără să facă nimic.

Autointitulata "Republică Arţah" a precizat că, în astfel de circumstanţe, nu a avut de ales decât să înceteze ostilităţile începând de miercuri, de la ora locală 13.00, informează Reuters.

ADVERTISING

"Autorităţile Republicii Arţah acceptă propunerea comandamentului contingentului rus de menţinere a păcii de a înceta focul. Cu medierea comandamentului contingentului rus de menţinere a păcii staţionat în Nagorno-Karabah, s-a ajuns la un acord privind încetarea completă a ostilităţilor începând cu ora 13:00 din 20 septembrie 2023".

The Guardian scrie că este o capitulare majoră în fața Azerbaidjanului. Armata provinciei va fi desființată, iar armamentul va fi predat azerilor.

Agențiile ruse de presă precizează că acordul a fost acceptat și de Ministerul azer al Apărării. Guvernul Armeniei a subliniat că nu a fost implicat în mediere și a susținut că nu are militari în Nagorno-Karabah.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Azerbaidjanul a început marţi operaţiunea asupra regiunii Nagorno-Karabah, după ce o parte din trupele sale au fost ucise în ceea ce Baku a declarat că au fost atacuri din regiunea muntoasă, pe care Azerbaidjanul a blocat-o timp de nouă luni.

Nagorno-Karabah este recunoscută la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar aproximativ 120.000 de armeni locuiesc în enclavă şi reprezintă populația majoritară, au un guvern propriu, susținut de cel din Armenia.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇