Etnicii armeni din regiunea separatistă Nagorno-Karabah au acceptat, miercuri, o propunere a Rusiei de încetare a focului, la 24 de ore după ce Azerbaidjanul a început o ofensivă pentru a prelua controlul asupra enclavei, soldată cu zeci de morţi şi sute de răniţi.
Forţele separatiste armene din Karabah au declarat că Azerbaidjanul a străpuns liniile lor şi a ocupat mai multe vârfuri şi noduri rutiere strategice, în timp ce lumea a stat cu mâinile încrucişate, fără să facă nimic.
Autointitulata "Republică Arţah" a precizat că, în astfel de circumstanţe, nu a avut de ales decât să înceteze ostilităţile începând de miercuri, de la ora locală 13.00, informează Reuters.
"Autorităţile Republicii Arţah acceptă propunerea comandamentului contingentului rus de menţinere a păcii de a înceta focul. Cu medierea comandamentului contingentului rus de menţinere a păcii staţionat în Nagorno-Karabah, s-a ajuns la un acord privind încetarea completă a ostilităţilor începând cu ora 13:00 din 20 septembrie 2023".
The Guardian scrie că este o capitulare majoră în fața Azerbaidjanului. Armata provinciei va fi desființată, iar armamentul va fi predat azerilor.
Agențiile ruse de presă precizează că acordul a fost acceptat și de Ministerul azer al Apărării. Guvernul Armeniei a subliniat că nu a fost implicat în mediere și a susținut că nu are militari în Nagorno-Karabah.
Azerbaidjanul a început marţi operaţiunea asupra regiunii Nagorno-Karabah, după ce o parte din trupele sale au fost ucise în ceea ce Baku a declarat că au fost atacuri din regiunea muntoasă, pe care Azerbaidjanul a blocat-o timp de nouă luni.
Nagorno-Karabah este recunoscută la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar aproximativ 120.000 de armeni locuiesc în enclavă şi reprezintă populația majoritară, au un guvern propriu, susținut de cel din Armenia.