Corupţie în pandemie: Guvernul Boris Johnson ar fi atribuit cu dedicaţie contracte de sute de milioane de lire, doar firmelor de casă ale partidului său

Corupţie în pandemie: Guvernul Boris Johnson ar fi atribuit cu dedicaţie contracte de sute de milioane de lire, doar firmelor de casă ale partidului său

Unul din 5 contracte Covid încheiate de Guvernul britanic în pandemie ”necesită investigații urgente”, întrucât ar putea fi vorba despre corupţie.

Este avertismentul Transparency International UK, o organizație britanică anticorupție ce militează pentru transparență.

Transparency International UK a transmis că Guvernul condus de Boris Johnson a favorizat anumite companii în atribuirea de contracte de achiziţii în pandemie. Astfel, Executivul a creat un soi de ”acces VIP” la contracte bănoase pentru diverse firme.

ADVERTISING

Guvernul lui Boris Johnson trebuie să dezvăluie urgent care sunt companiile care primesc bani publici și au avut acest ”acces VIP”, creat de Cabinet și Departamentul de Sănătate și Asistență Socială în primele zile ale pandemiei.

Evident, Guvernul a refuzat până acum să identifice aceste companii care au primit bani publici prin intermediul acestei scheme, invocând ”confidențialitatea comercială”. Anterior, a susținut că scopul acordului a fost de a face un triaj dintr-un număr mare de oferte pentru a ajuta sectorul privat, scrie The Guardian.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Însă analizele făcute indică ”părtiniri sistematice în atribuirea contractelor privind echipamentele de protecție”. Acestea favorizau companiile cu legături politice cu partidul de guvernare, adică Partidul Conservator.

Zeci de contracte dubioase

Au fost identificate 73 de contracte care ridică semne de întrebare. Dintre acestea, 27 au legătură cu achiziția de echipamente de protecție antiCovid, având o valoare de 2,1 miliarde de lire sterline. Toate companiile implicate au legături cu Partidul Conservator.

ADVERTISING

De asemenea, alte contracte în valoare de 255 de milioane de lire sterline au fost atribuite unor companii care abia aveau două luni de la înființare.

Cifra este surprinzătoare, întrucât ”durata scurtă de viață” a companiilor sugerează clar că nu ar fi putut avea cine știe ce experiență în afaceri.

Totodată, multe dintre aceste contracte au fost atribuite fără licitație, deci fără vreo competiție reală.

Existența acestui ”acces VIP” la contracte cu statul britanic a fost confirmată de altfel și în luna noiembrie a anului trecut de către Biroul Național de Audit.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇