Succesul bazat pe rețelele sociale al unui candidat pro-Putin la alegerile din România a confirmat că tacticile de război hibrid ale Rusiei sunt o amenințare și un semnal de alarmă pentru toate statele democratice, scrie ziarul britanic.
Faimosul 2024 a fost cel mai mare an electoral din istorie, cu alegeri în 72 de țări cu 3,7 miliarde de oameni. În România, din păcate, riscă să rămână în amintire ca un an în care democrația a fost mai degrabă deraiată decât sărbătorită, scrie conducerea editorială a ziarului The Guardian, cel mai citit cotidian și al doilea site din Marea Britanie, ca audiență, după BBC, conform Press Gazette.
Decizia fără precedent de săptămâna trecută a Curții Constituționale de a anula rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, pe fondul acuzațiilor de intervenție rusă, este un moment de referință în arena din ce în ce mai confruntată a politicii est-europene.
Potrivit rapoartelor de informații desecretizate, Călin Georgescu a beneficiat de un vot care a fost manipulat prin diverse mijloace ilegale, inclusiv atacuri cibernetice și o campanie TikTok finanțată de Rusia. Analiștii au descoperit că aproximativ 25.000 de conturi TikTok pro-Georgescu au devenit active cu doar două săptămâni înainte de votul din primul tur.
- Călin Georgescu a vorbit cu Reuters: Taie orice ajutor pentru Ucraina și nu va respecta angajamentele NATO. "Preocuparea poporului român este să fie fericit"
- Călin Georgescu a vorbit și cu BBC despre "agențiile de ne-inteligență" din România, care spun minciuni de frica lui
Subminarea alegerilor într-un stat UE – și membru NATO – este un alt semnal de alarmă pentru Bruxelles, care încearcă să oblige rețelele sociale să respecte reguli mai stricte de moderare din Legea privind serviciile digitale.
În urma rapoartelor de informații din România, Comisia Europeană a ordonat TikTok să păstreze toate datele care ar putea indica încercări ascunse și plătite de a manipula procesele electorale, inclusiv în perioada premergătoare alegerilor din Germania din februarie. Luna trecută, o analiză a serviciilor secrete germane a avertizat despre posibilele încercări ale Rusiei de a influența alegerile, al căror rezultat va avea un impact crucial asupra politicii occidentale pentru Ucraina.
Pentru țările democratice, prevenirea unor astfel de situații trebuie să devină o prioritate urgentă, scrie The Guardian.
Improbabila ascensiune asistată de TikTok a domnului Georgescu este doar cel mai uimitor exemplu de utilizare a rețelelor sociale și a platformelor de mesagerie pentru a ocoli sursele de informare principale. Cu competențe și impact din ce în ce mai mari, Rusia și partidele de extremă dreaptă din Europa folosesc astfel de platforme pentru a genera o realitate politică alternativă bazată pe dezinformare virală și denaturare.
- România a fost cobaiul, următorul pas era în țările baltice, nu și Polonia. De ce CCR nu putea invalida alegerile după turul doi - Interviu video
- Profesor universitar: Cum poate rămâne România o țară europeană câtă vreme Victor Rebengiuc e amenințat cu „topoare în cap”?
Deținând ample dovezi ale unei fraude, autoritățile române nu aveau opțiuni bune.
Decizia de a relua alegerile riscă să înrădăcineze diviziunea într-o societate deja polarizată și să delegitimizeze o dimensiune autentică de protest a votului pentru domnul Georgescu. Un vot mai mare pentru extrema dreaptă naționalistă pro-Putin, determinat de reacția la decizia Curții Constituționale, este o posibilitate plauzibilă atunci când alegerile se vor repeta, anul viitor.
Dar pe măsură ce Rusia se străduiește cu tot mai multă hotărâre să submineze democrația în țările vecine și nu numai, Bucureștiul a avut dreptate să tragă o linie, conchide conducerea editorială a ziarului britanic.
T.D.