Condamnare drastică: 24 de ani de închisoare pentru șoferița beată, care a accidentat mortal patru oameni și a sfidat instanța

Condamnare drastică: 24 de ani de închisoare pentru șoferița beată, care a accidentat mortal patru oameni și a sfidat instanța
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Tânăra din Iaşi, care a accidentat mortal cu maşina, beată fiind, patru oameni şi a rănit alţi patru, a fost condamnată la 24 de ani de închisoare pentru omor calificat, tentativă la omor calificat şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Decizia Tribunalului Iaşi nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Potrivit anchetatorilor, Adina Ghervase, care circula dinspre Păcurari spre centrul Iaşiului, a pierdut controlul volanului într-o curbă, iar maşina a intrat în plin într-o autoutilitară oprită pe partea dreaptă, lângă care erau mai mulţi angajaţi ai societăţii Citadin, din subordinea primăriei, care făceau nişte lucrări. Patru dintre aceştia au murit, iar alţi patru au fost răniţi şi au fost duşi la spital.

ADVERTISING

Ulterior, s-a stabilit că maşina (Alfa Romeo) avea o viteză de peste 140 km/h, iar şoferiţa o alcoolemie de 1,13% în sânge.

Instanţa a decis astfel:

a) – pentru „omor calificat” - 20 ani închisoare

b) - pentru „tentativă la omor calificat” - 9 ani închisoare

c) – pentru „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe” - 3 ani închisoare.

Se aplică pedeapsa principală cea mai grea, de 20 ani închisoare, la care se adaugă sporul obligatoriu de 4 ani închisoare (reprezentând 1/3 din totalul celorlalte două pedepse principale stabilite prin prezenta sentinţă penală), "rezultând pedeapsa unică de 24 ani închisoare, cu executare în regim de detenţie”, se arată în soluţia pe scurt a instanţei Tribunalului Iaşi, pronunţată în acest caz.

În plus, judecătorii i-au interzis tinerei anumite drepturi, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a conduce orice vehicul pentru care este necesar permis de conducere, pe o durată de 5 ani.

Evident din durata pedepsei se va scădea durata reţinerii şi arestării preventive, dar şi durata arestului la domiciliu.

Instanţa a mai decis acordarea unor daune de zeci de mii de euro familiilor victimelor.

În general, accidentele mortale sunt încadrate la ucidere din culpă, pentru care şoferii sunt condamnaţi la cel mult şapte ani de închisoare, însă în acest caz procurorii au încadrat fapta la omor calificat şi tentativă la această infracţiune, cu circumstanţe agravante, ţinând cont de gravitatea faptei, dar şi de atitudinea considerată zeflemitoare la adresa magistraţilor.

ADVERTISING

Cum a sfidat procurorii şi instanţa

Adina Iuliana Ghervase a declarat în faţa procurorului că nu ştie „ce să povestească” în legătură cu noaptea în care s-a produs tragedia. „Cât timp nu ştiu despre ce vorbiţi, îmi vine să râd”; a spus femeia procurorului de caz, care a întrebat-o dacă situaţia în care se află i se pare amuzantă.

Întrebată dacă doreşte să dea o nouă declaraţie având în vedere noua încadrare juridică a faptei de care este acuzată - aceea de omor calificat - femeia a dat un răspuns şocant: „Vreau să ştiu în ce cont virez banii”. Ea i-a mai spus anchetatorului, la vremea respectivă, că nu îşi aminteşte ce s-a întâmplat în seara tragediei şi nici măcar nu-şi aminteşte dacă a băut înainte de a urca la volan.

O atitudine sfidătoare a avut şi în timpul procesului, când a menţionat că regretă situaţia şi că a mai spus-o şi în trecut, dar că, „dacă nu s-a auzit”, înseamnă că nu a vorbit „suficient de tare”. „Vă deranjează aşa mult zâmbetul meu? Nu puteţi să vă ţineţi şedinţa?”, a spus ea, la un moment dat, în instanţă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇