Bizarele apariții publice care arată că Donald Trump nu e tocmai OK

Bizarele apariții publice care arată că Donald Trump nu e tocmai OK

Donald Trump are în ultima perioadă tot mai multe apariții publice bizare, ceea ce dă ocazia democraților să spună despre el că este „instabil” și prezintă un declin cognitiv.

Totuși, notează CNN, dincolo de democrați, chiar și după standardele sale discutabile, retorica și comportamentul lui Donald Trump sunt instabile, autocratice și vulgare, indicând patru ani de conducere imprevizibilă, dacă va fi ales președinte al Statelor Unite peste 15 zile.

Vicepreședintele Kamala Harris și membrii de vârf ai Partidului Democrat profită de ieșirile necontrolate ale candidatului republican pentru a câștiga teren, argumentând că acesta înjosește instituția prezidențială și este „dereglat".

Echipa de campanie a lui Harris a pus imediat reflectoarele pe candidatul republican în vârstă de 78 de ani, după ce acesta a descris-o în weekend pe Kamala Harris într-un mod vulgar, a deschis un miting cu o poveste explicită despre anatomia unui sportiv legendar și și-a justificat amenințarea anterioară de a folosi armata împotriva inamicilor „din interior".

ADVERTISING

Sunt cele mai recente „isprăvi" ale candidatului republican care livrează necontenit muniție electorală taberei adverse, convins că prin această retorică și un comportament agresiv va atrage mai mulți alegători de partea sa.

De fapt, Trump a confirmat mesajul lui Harris, care a spus despre el că este „un om neserios" care va declanșa consecințe „extrem de grave", dacă se va întoarce la Casa Albă.

Cert este că ambele tabere luptă pentru ultimii alegători indeciși, într-o cursă agonizant de strânsă care ar putea fi decisă de zeci de mii de voturi în câteva state importante.

Democrații lucrează cu materialul rivalului

Campania electorală a Kamalei Harris, care a început ca o încercare de a răspândi un mod pozitiv de raportare la America și provocările sale, exploatează acum din plin derapajele lui Trump.

Vicepreședintele SUA s-a delimitat de atitudinea rivalului său, spunându-i duminică reverendului Al Sharpton, la MSNBC, că „președintele Statelor Unite trebuie să impună un standard pentru această țară și pentru întreaga lume".

ADVERTISING

„Ceea ce vedeți la adversarul meu, un fost președinte al Statelor Unite… înjosește cabinetul”, a spus ea.

Colegul Kamalei Harris, guvernatorul statului Minnesota Tim Walz, a susținut sâmbătă, în Nebraska, că lui Trump îi lipsește „rezistența" pentru a fi președinte și că acesta este acum „mult mai inapt decât a fost în 2016". „Este mai deranjat", a spus Walz.

În aceeași zi, în Nevada, fostul președinte Barack Obama i-a criticat pe republicani pentru că îi găsesc scuze lui Trump atunci când acesta „minte sau înșală în mod repetat sau dă dovadă de dispreț total față de Constituția noastră, sau doar insultă oamenii, când îi numește pe membrii armatei care au murit în luptă 'învinși' sau 'concetăţeni paraziţi' ori 'inamicul din interior'".

„Dușmanii din interior" și dansul bizar pe scenă

Unele dintre afirmațiile și comportamentul lui Trump au oferit ocazia taberei democrate să pună la îndoială capacitatea lui de a conduce țara și de a accentua contrastul cu Harris, care a împlinit 60 de ani duminică.

ADVERTISING

După un interviu la Clubul Economic din Chicago săptămâna trecută, capacitatea lui Trump de a gestiona probleme complexe din Biroul Oval și de a rezolva situații de securitate națională au fost puse sub semnul întrebării, în timp ce acesta se străduia să se concentreze. Trump și-a justificat divagația ca pe o „țesătură" în care discuția simultană despre mai multe idei ar fi, de fapt, dovada unor abilități cognitive rare.

Tot săptămâna trecută, după ce câțiva susținători ai săi prezenți la o ședință a primăriei au avut nevoie de tratament medical, fostul președinte a suspendat evenimentul și a dansat 40 de minute pe ritmurile muzicii din difuzoare.

Iar sâmbătă Trump a deschis un miting în Latrobe, Pennsylvania, vorbind despre organele genitale ale legendarului jucător de golf Arnold Palmer, care a murit în 2016.

Palmer e considerat de fanii săi un simbol al clasei și al sportivității, iar decizia lui Trump de a invoca moștenirea acestui campion într-o asemenea manieră a fost de prost gust. Acest episod a arătat că aproape nimic nu e ferit de a fi exploatat de către Trump în scopuri personale sau politice.

Cele mai tulburătoare dintre comentariile recente făcute de Trump sunt sugestiile că ar putea folosi armata SUA sau Garda Națională împotriva „inamicului din interior", o pârghie clasică a liderilor autoritari.

Întrebat la cine se referea prin această sintagmă a „dușmanului intern", el a rostit de mai multe ori numele reprezentanților democrați din California, Nancy Pelosi, și Adam Schiff, unul dintre promotorii procedurii de suspendare din funcție din 2019.

Circumstanțele în care un președinte american ar întoarce forțele americane asupra oponenților interni sunt greu de imaginat. Dar faptul că un candidat la președinte, care pare să aibă 50% de șanse de a câștiga, vorbește în astfel de termeni reprezintă un alt tabu pe care Trump l-a spulberat. Acest lucru arată că temerile legate de al doilea mandat al său nu sunt exagerate, notează CNN.

Un viitor plin de turbulențe care poate fi evitat

Remarcile lui Trump nu sunt ieșiri izolate. El a promis că va dedica un al doilea mandat „răzbunării" și că va folosi Departamentul de Justiție pentru a-și ancheta rivalii politici. Iar o decizie a Curții Supreme conform căreia președinții au o imunitate semnificativă pentru actele oficiale a susținut opinia falsă a lui Trump că președinții au o putere aproape absolută.

Asta după ce fostul președinte a sugerat că postul CBS ar trebui să-și piardă licența de difuzare în urma dezbaterii prezidențiale, alimentând temeri cu privire la posibilele sale politici represive.

Totodată, fostul președinte a repetat într-un interviu pentru Fox News afirmațiile false despre imigranții haitieni din Ohio care mănâncă pisici și câini și a spus că 6 ianuarie 2021 – ziua în care susținătorii săi au luat cu asalt Capitoliul – a fost o zi a „frumuseții" și a „iubirii".

Indiferent ce vor decide alegătorii, argumentele sălbatice ale lui Trump sugerează că, dacă va câștiga, vor avea loc mari turbulențe politice, conchide analiza citată.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇