Circulația e complet blocată, pe DN 2, în zona Afumați, de către protestatarii care au ieșit din mașini UPDATE O bandă a fost eliberată

Circulația e complet blocată, pe DN 2, în zona Afumați, de către protestatarii care au ieșit din mașini <span style="color:#990000;">UPDATE</span> O bandă a fost eliberată
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Circulaţia a fost complet blocată, vineri seară, pe DN 2, în zona Afumaţi judeţul Ilfov, de către protestatarii care au ieşit din maşini şi stau pe carosabil.

”Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, în contextul protestelor transportatorilor rutieri/fermieri, care au circulat cu viteză redusă pe timpul zilei pe DN 2 şi Centura Capitalei, îngreunând traficul, la această oră conducătorii autovehiculelor prezente pentru manifestare au coborât din acestea şi protestează pedestru”, a transmis, vineri seară, Centrul Infotrafic.

Sursa citată a precizat că protestatarii blochează circulaţia pe ambele sensuri de mers ale DN 2, în localitatea Afumaţi, la limita cu oraşul Voluntari.

UPDATE: În jurul orei 20:30, în urma intervenției jandarmilor, a fost eliberată o bandă de circulație. Traficul rutier se desfășoară cu dificultate, fiind dirijat de polițiștii aflați la fața locului.

ADVERTISING

Anterior, protestatarii care au participat la discuţia cu premierul Marcel Ciolacu au anunţat că manifestarea va continua, dar decizia de a rămâne în stradă aparţine fiecăruia.

Traficul în zona punctului de trecere a frontierei Calafat a fost deblocat

Traficul rutier în zona punctului de trecere a frontierei Calafat, în judeţul Dolj, care vineri a fost blocat, timp de mai multe ore, în urma protestului fermierilor, a fost reluat, vineri seară. Fermierii au decis să plece din zonă după ce prefectul judeţului Dolj, Dan Diaconu, a mers şi a discutat cu ei.

„În urma discuţiilor avute cu prefectul judeţului Dolj, Dan Diaconu, fermierii doljeni, care protestau de câteva ore în zona punctului de trecere a frontierei Calafat, au hotărât să înceteze protestul. Traficul în zonă a fost imediat deblocat. Mâine (sâmbătă – n.r.) reprezentanţii protestatarilor sunt aşteptaţi la sediul Instituţiei Prefectului Dolj pentru reluarea discuţiilor cu prefectul, cu scopul de a găsi împreună soluţii pentru nemulţumirile lor”, transmit oficialii Instituţiei Prefectului din judeţul Dolj, potrivit News.ro.

ADVERTISING

Aproximativ 150 de fermieri au blocat, vineri, timp de mai multe ore drumul în zona punctului de trecere a frontierei Calafat. Fermierilor li s-au alăturat reprezentanţi ai unor firme de transport, dar ş şoferi de autoturisme, care susţin protestul fermierilor şi al transportatorilor nemulţumii, printre altele, de tarifele mari ale poliţelor RCA.

Vineri, pentru a doua zi consecutiv, drumul naţional 56a, care leagă Craiova de Calafat, a fost blocat de protestatari. Circulaţia a fost deviată pe DN 55A, însă traficul s-a desfăşurat cu dificultate.

La Cluj, taximetriști s-au alăturat protestatarilor

La Cluj, aproximativ 20 de şoferi de autoturisme personale şi taximetrişti au participat, vineri după amiază, la un protest spontan , în sprijinul transportatorilor care protestează de trei zile. Autoturismele au plecat n coloană din cartierul Mănăştur către sediul Prefecturii Cluj. Participanţii la acţiune nu au blocat drumul, dar au circulat cu viteză redusă.

ADVERTISING

„În municipiul Cluj-Napoca se desfăşoară protestul transportatorilor de mărfuri. Aproximativ 20 de conducători de autoturisme personale şi în regim taxi se deplasează pe traseu Frunzişului- Calea Turzii-Prefectură”, a anunțat, vineri după amiază, Poliţia judeţeană Cluj.

Protestul şoferilor de autoturisme şi taximetre este un mesaj de susţinere faţă de revendicările şoferilor profesionişti care reclamă creşterea tarifelor pentru poliţele de răspundere civilă auto obligatorii şi care cer mai multe modificări legislative. 

Context

Vineri, în a treia zi de peoteste, zeci de camioane, autovehicule ale unor firme de transport, dar şi utilaje agricole au participat la un protest pe şoseaua de centură a Capitalei, dar şi în mai multe judeţe.

Surse din rândul organizaţiilor patronale ale transportatorilor au declarat pentru News.ro că săptămâna viitoare vor să solicite autorizarea unui protest în Piaţa Victoriei. Şi reprezentanţii fermierilor vor să proteste cu utilaje agricole, în faţa Guvernului.

Care sunt revendicările:

Potrivit preşedintelui Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu, lista revendicărilor include:

  • plafonarea poliţelor de răspundere obligatorie auto (RCA, în regim de urgenţă la 5.000 lei pentru autovehiculele din clasa B 0 (care se referă la asiguraţii noi, fără istoric de daune - n.r.);
  • amendarea OG43/1997 privind toleranţele la mase şi dimensiuni şi armonizarea acestui act normativ cu Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi şi tarife de utilizare a reţelei de drumuri fără dublă taxare. 
  • aplicarea ”tratamentului fiscal nediscriminatoriu angajaţilor din mediul privat în privinţa alocaţiei de cazare”. 
  • aplicarea RO-Etransport doar pentru mărfurile cu risc fiscal ridicat în conformitate cu prevederile Directivei europene 2006/112,
  • elaborarea în regim de urgenţă a legii anti-dumping, promovată prin Ordonanţa de urgenţă pentru eliminarea concurenţei neloiale din toate sectoarele economice.

În ce-i privește pe fermieri, revendicările sunt, în mare parte comune (potrivit unor reprezentanți ai unor asociații agricole):

  • valoarea RCA - în unele condiţii este mai mare valoarea poliţei decât valoarea maşinii
  • creşterea accizei la motorină de la 1 ianuarie
  • preţurile scăzute la cereale generate şi de importurile din Ucraina
  • echivalarea categoriei B cu categoria TR pentru utilajele agricole
  • înregistrarea la primărie a utilajelor agricole doar cu factura pentru că este aproape imposibil să mergi să faci carte de identitate unui utilaj agricol de 30-40 de ani
  • neplata la timp a subvenţiilor și cauzele care duc la întârzierea plății acestora (controale, monitorizare, nefuncţionarea sistemelor de la APIA şi de la ministere)
  • implementarea legii forţei majore pentru a-i putea susţine pe cei care au probleme după doi ani de secetă
  • lipsa Legii arendei
  • lipsa responsabilităţii angajaţilor statului faţă de greşelile pe care le fac
  • abuzurile instituţiilor statului atunci când vin în controale

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇