Cine, de ce și când primește ordinul de chemare la mobilizare sau război? MApN explică situația

Cine, de ce și când primește ordinul de chemare la mobilizare sau război? MApN explică situația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, a explicat de ce mai multe persoane au primit, în această perioadă, ordin de chemare la mobilizare sau la război.

Mai multe persoane au publicat pe Internet sau au trimis către redacţiile de ştiri (inclusiv SpotMedia.ro a scris despre asta aici) astfel de ordine venite prin poștă. Chiar dacă MApN a anunţat public că e o chestiune de rutină și că rezerviștii primesc constant ordinul, Traian Anghel, un profesor de 57 de ani din Brăila, ne-a spus că în 30 de ani e prima oară când vede un astfel de document.

El i-a transmis o scrisoare deschisă ministrului Apărării, Vasile Dîncu, în care critică și faptul că atunci când i s-a dat ordinul nu s-a ținut cont de situația sa medicală, deși a prezentat o adeverință în acest sens. Totodată, profesorul crede că ”este clar, inclusiv pentru cineva căruia nu-i funcţionează foarte bine intelectul, că aceste ordine au legătură directă cu conflictul actual dintre Rusia şi Occident”.

ADVERTISING

Despre situația sa punctuală, Constantin Spînu a explicat, pentru Libertatea.ro, că adeverința a fost luată în calcul și că, în baza ei, în cazul unei mobilizări, va fi trimis la o comisie de evaluare din cadrul unui spital medical și acolo se va decide dacă poate sau nu să își execute serviciul militar.

”Dacă domnul profesor dorește, probabil că se poate face și o programare la spitalul militar. Părerea mea personală este că nu este nevoie să aloce timp pentru o astfel de procedură, pentru că ea ar fi necesară doar în situația în care ar fi decretată mobilizarea și ar trebui să se prezinte la unitate. Adeverința aceea militară este acum în dosarul dumnealui, cel care a preluat acum dosarul nu e medic și nu avea dreptul să opereze din punct de vedere medical.

ADVERTISING

Clasarea medicală, așa cum solicită domnia sa, se poate face de către comisia medico-militară, pe baza unei proceduri. Faptul că are un astfel de ordin de chemare la mobilizare nu însemnă nimic altceva decât că într-o situație ipotetică, situație în care ar fi un decret al președintelui României pe baza unei hotărâri a Parlamentului, abia atunci s-ar putea pune problema clarificării situației medicale. În cazul domnului profesor, cu siguranță ar exista o examinare medicală detaliată”, a lămurit Spînu.

Se fac și exerciții de mobilizare

Purtătorul de cuvânt al MApN a explicat apoi situația generală. El a arătat că centrele militare din toată țara au obligația să verifice permanent baza de date cu rezerviștii.

ADVERTISING

”Încercarea de a se face legătura între această procedură, care este una strict administrativă, și contextul de securitate din regiune, de la granița dintre Ucraina și Federația Rusă, este o forțare. (...)

Sunt proceduri administrative dictate de legislația națională. Și se fac în fiecare an. În plus, se mai fac în fiecare an, prin rotație, 2-3 județe chiar fac exerciții în zona de mobilizare, în care chiar cheamă prin sondaj câteva zeci de oameni la unitățile din județul respectiv, astfel încât să se poată verifica fluxul. Probabil vor fi în atenția publicului în contextul de securitate”, a adăugat generalul.

Întrebat de ce, în cazul profesorului, e primul ordin care îi vine în 30 de ani, oficialul a explicat care este procedura de încadrare.

”Acest ordin le-a fost înmânat la trecerea în rezervă, în cazul acestui domn, acum treizeci și ceva de ani. Probabil că până la acest moment nu a fost nicio modificare în ceea ce-l privește în evidența de mobilizare, între timp este posibil să fi fost încadrat pe o altă funcție în statul de mobilizare și atunci era nevoie să se înmâneze un alt document, care să-l înlocuiască e cel vechi. (...)

În situațiile altele decât pacea, atunci când este nevoie de chemarea rezerviștilor, ei sunt încadrați pe anumite funcții în anumite unități militare. Asta este în esență situația bazei de date la mobilizare și există un stat de organizare al unității respective, care se creează la declararea stării de mobilizare sau de război sau în unități unde se adaugă unități suplimentare și pe fiecare dintre aceste funcții trebuie repartizat un rezervist militar. Este o evidență administrativă, sunt niște fișe care se completează și care se alocă fiecărei astfel de funcții.

În situația în care se fac mișcări între aceste funcții, pentru că după 55 de ani sau după 63 de ani, oamenii ies din evidență. Atunci locurile lăsate libere trebuie încadrate cu alți oameni aflați în continuare în rezervă. Și acesta este un exemplu în care apare o mișcare, o dinamică de personal în rezerva de mobilizare. În situația asta s-ar putea să fie nevoie să se schimbe unitatea și rezervistului trebuie să i se înmâneze un alt ordin, astfel încât în situația ipotetică a declarării mobilizării să știe unde să se prezinte”, a conchis generalul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇