China nu se bagă între Rusia și Coreea de Nord: De ce tace Beijingul?

China nu se bagă între Rusia și Coreea de Nord: De ce tace Beijingul?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

China a declarat săptămâna trecută că nu are cunoștință despre prezența trupelor nord-coreene în Rusia. Analiștii văd diferit jocul diplomatic al Beijingului: răspunsul său discret ar putea avea un preț mare sau i-ar putea întări poziția în fața Occidentului.

Apar tot mai multe semnale că soldații nord-coreeni spre îndreaptă spre prima linie a frontului Rusiei. Statele Unite, Coreea de Sud și Ucraina au anunțat că au informații despre sosirea în Rusia, săptămâna trecută, a 3.000 de militari nord-coreeni.

Rapoartele serviciilor de informații din aceste țări au semnalat o alianță militară din ce în ce mai strânsă între Rusia și Coreea de Nord, un pact militar care a fost întâmpinat cu pasivitate de China.

Ministerul chinez de afaceri externe a declarat săptămâna trecută că nu are cunoștință despre această situație.

Este posibil ca declarația să fi avut drept scop echilibrarea influenței sale asupra Coreei de Nord și Rusiei cu relația cu aliații occidentali ai Ucrainei. Însă unii analiști cred că o astfel de mișcare ar putea avea un cost, notează Business Insider.

ADVERTISING

Ce ar avea Beijingul de pierdut

„Cu excepția cazului în care China se distanțează mai explicit de cooperarea Coreea de Nord-Rusia, percepția Occidentului despre rolul Chinei de factor favorizant în războiul din Ucraina și o amenințare geopolitică crescândă nu va face decât să se întărească", arată un raport recent al Consiliului pentru Relații Externe.

„Acest lucru ar putea submina și mai mult eforturile Beijingului de a-și îmbunătăți relațiile comerciale cu Uniunea Europeană. Cu doar câteva săptămâni în urmă, UE și-a semnalat furia crescândă față de China, convenind să impună tarife mari la vehiculele electrice", se mai arată în analiza organizației.

China e al doilea cel mai mare partener comercial al UE pentru mărfuri după SUA, iar comerțul bilateral a atins 799 de miliarde de dolari în 2023. Dar relațiile dintre UE și China au devenit din ce în ce mai tensionate în ultimii ani.

ADVERTISING

La începutul lunii octombrie, țările UE au votat pentru impunerea de tarife producătorilor chinezi de vehicule electrice în încercarea de a-și proteja industria auto de ceea ce unii politicieni consideră că sunt vehicule electrice chineze subvenționate în mod incorect. Asta înseamnă că producătorii chinezi de vehicule electrice vor fi supuși unui tarif maxim de 35,3% pentru mașinile lor, în plus față de taxa existentă de 10%.

Acest lucru ar putea afecta planurile de relansare a economiei Chinei, care a fost afectată de factori precum șomajul în rândul tinerilor, o criză a locuințelor și deflație. Potrivit estimărilor de la începutul acestei luni ale Băncii Mondiale, creșterea economică a Chinei va încetini la 4,3% anul viitor, în scădere de la previziunile de 4,8% pentru 2024.

„Beijing-ul ar avea beneficii reduse în stabilirea unei alianțe trilaterale mai formale, deoarece a fi prea strâns legat de comportamentul provocator al Rusiei și Coreei de Nord care ar putea declanșa sancțiuni secundare împotriva Chinei", scrie Bruce Klingner, cercetător principal, într-un raport din aprilie pentru Fundația Heritage.

ADVERTISING

Alianța binecuvântată de China

Analiştii sunt de părere că Beijingul rămâne în mod oficial imparţial în încercarea de a-şi salva reputaţia pe scena internaţională, menţinând în acelaşi timp legăturile cu Coreea de Nord şi Rusia.

China i-a oferit Rusiei sprijin diplomatic și economic, ajutând Moscova să facă față sancțiunilor occidentale impuse din cauza invaziei în Ucraina. Statele Unite au susținut că Beijingul oferă, de asemenea, Rusiei un sprijin sporit pentru industria sa de arme.

Mai mult, China a fost mult timp cel mai important aliat al Coreei de Nord, oferindu-i oportunități comerciale, sprijin diplomatic și ajutor militar lui Kim Jong Un. Tratatul de ajutor reciproc și cooperare al Chinei și Coreei de Nord din 1961 este singurul tratat de apărare existent pe care China îl are cu vreo țară.

„Renunțarea la distanțare publică ar consolida probabil evaluarea Occidentului conform căreia China încearcă să susțină capacitatea de luptă a Rusiei", a declarat pentru publicația americană Ali Wyne, consilier senior pentru Eurasia la organizația Crisis Group.

Acesta a adăugat că decizia Coreei de Nord de a desfășura trupe în Rusia face ca acest act de echilibru să fie mai greu de susținut de către China și de acceptat de SUA și UE.

Sari Arho Havren, membru asociat la grupul britanic de analiză Royal United Services Institute (RUSI), a declarat anterior pentru Business Insider că Moscova și Pheninanul nu s-ar fi reunit într-o alianță atât de strânsă fără binecuvântarea Chinei.

Cu toate acestea, ea nu crede că pericolul de a pierde parțial accesul la comerțul cu UE va determina China să ia poziție împotriva Coreei de Nord și Rusiei: „Nu pare să fie cazul, având în vedere numărul de lideri europeni care stau la coadă la Beijing cu delegații de afaceri."

„În plus, întoarcerea lui Trump la Casa Albă ar putea să arunce Europa în brațele Chinei. Nu văd cum piața unică a UE și statele membre dezbinate ar putea fi suficiente pentru ca China să se distanțeze, în special de Rusia", a adăugat Havren.

Ann Marie Dailey, cercetător în politici la RAND, nu e nici ea convinsă că Beijingul este amenințat de vreo sancțiune.

„Cu cât acest conflict (războiul din Ucraina, n.red.) durează mai mult, cu atât va fi mai dificil pentru miniștri și șefi de stat să facă o legătură între China și Rusia care rănește Ucraina, prin urmare ar trebui să îndure dificultățile economice din cauza sancțiunilor împotriva Chinei", a spus ea.

Altfel spus, China este un jucător prea important pe scena mondială pentru a fi pus la respect. Cel puțin acum.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇