Dezertorii nord-coreeni vor să ajute Ucraina. Război psihologic contra trupelor trimise de Phenian în Rusia

Dezertorii nord-coreeni vor să ajute Ucraina. Război psihologic contra trupelor trimise de Phenian în Rusia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dezertorii nord-coreeni își pot folosi expertiza și cunoașterea profundă a culturii militare a Phenianului pentru a slăbi determinarea soldaților nord-coreeni pe câmpul de luptă.

Aproape 200 de nord-coreeni care au fugit din țară și trăiesc în Coreea de Sud, mulți dintre ei cu experiență militară, vor să plece în Ucraina pentru a lansa o campanie de război psihologic împotriva soldaților pe care Phenianul i-a desfășurat în Rusia, relatează South China Morning Post.

Grupul de voluntari, compus din foști soldați cu până la zece ani de experiență militară, este pregătit să-și pună în aplicare cunoștințele dobândite în Coreea de Nord pentru a demoraliza trupele lui Kim Jong-un.

ADVERTISING

"Suntem veterani care înțeleg mentalitatea militară a Coreei de Nord mai bine decât oricine", a spus Ahn Chan-il, un dezertor și șef al Institutului Mondial pentru Studii Nord-coreeane.

El a exprimat disponibilitatea grupului de a se implica în operațiuni de război psihologic în sprijinul Ucrainei, cum ar fi transmiterea de mesaje la difuzoare și pregătirea și distribuirea pliantelor cu texte țintite, dar și să fie interpreți pentru interacțiunea cu militarii Phenianului.

Soldații nord-coreenii sunt morți de foame

Potrivit publicației citate, propunerea reflectă furia celor peste 30.000 de dezertori din Nord care trăiesc acum în Coreea de Sud. Ei sunt alarmați de „agresiunea și încălcarea dreptului internațional" de către Kim Jong-un prin trimiterea de trupe în ajutorul Rusiei.

ADVERTISING

„Ca foști soldați nord-coreeni, suntem gata să mergem pe front, să purtăm un război psihologic, să salvăm acești soldați și să demontăm politicile mercenare ale Nordului", se arată în comunicatul grupului.

Bazându-se pe înțelegerea lor profundă a culturii militare a Coreei de Nord, dezertorii cred că pot exploata slăbiciunile și pot încuraja trupele nord-coreene să întoarcă armele.

Ahn, care a dezertat în 1979 după ce s-a inspirat din mesajele transmise de difuzoarele și pliantele sud-coreene în perioada în care era grănicer, a spus că grupul ar putea, de asemenea, să-i convingă pe soldații nord-coreeni capturați să dezerteze din Coreea de Nord dacă ar cădea în mâinile ucrainenilor.

ADVERTISING

„Majoritatea soldaților nord-coreeni, inclusiv forțele speciale de elită, suferă de penurie de alimente și de malnutriție. Soldații pe care îi vedeți la paradele televizate sunt câțiva selectați cu grijă (…)", a spus el.

Lee Min-bok, o altă figură importantă a grupului de inițiativă, a făcut un apel direct la Kiev într-o scrisoare deschisă adresată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, transmisă prin intermediul ambasadei Ucrainei la Seul.

„Soldații nord-coreeni sunt acolo în principiu ca mercenari, dar noi am merge ca voluntari cu o misiune de bunăvoință. Simpla noastră prezență în Ucraina ar putea avea un impact semnificativ asupra moralului trupelor nord-coreene", a spus el, exprimându-și speranța că guvernul ucrainean va accepta oferta.

Seulul nu va sta degeaba, dacă Phenianul intră în război

Inițiativa survine pe fondul tulburărilor politice din Coreea de Sud provocate de mesaje scurse pe Telegram între un înalt oficial de securitate și un parlamentar conservator în care aceștia sugerau o posibilă cooperare a Seulului cu Ucraina pentru contracararea forțelor nord-coreene care ajută Rusia.

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a semnalat recent că Seulul ar putea să-și reconsidere poziția de lungă durată împotriva acordării de ajutor letal zonelor de conflict, în funcție de implicarea Coreei de Nord în război. El a declarat că țara sa "nu va rămâne pasivă" dacă trupele nord-coreene sprijină Rusia, sugerând că Seul ar putea lua în considerare înarmarea Ucrainei în cazul în care colaborarea militară dintre Phenian și Moscova se intensifică.

Wi Seong-gon, un analist militar, a indicat că Seulul ar putea opta pentru furnizarea de arme Ucrainei, concentrându-se eventual pe sisteme defensive, cum ar fi rachetele antiaeriene, fără a exclude furnizarea de arme ofensive, cum ar fi muniția de artilerie.

La mijlocul lunii octombrie Ucraina și Coreea de Sud au anunțat că Phenianul a trimis trupe pentru a sprijini invazia Moscovei, pe baza pactului de apărare reciprocă semnat între Rusia și Coreea de Nord în iunie.

NATO a confirmat luni că trupe nord-coreene au fost trimise să ajute Rusia în războiul de peste doi ani și jumătate în Ucraina, iar unele dintre acestea au fost desfășurate în regiunea rusă Kursk. Acest lucru reprezintă "o escaladare semnificativă", prin implicarea Coreei de Nord în Războiul din Ucraina, şi marchează o "extindere periculoasă a războiului Rusiei", a declarat secretarul general al NATO Mark Rutte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇