Garda de coastă a Chinei a anunţat, sâmbătă, că a luat măsuri împotriva navelor filipineze în apele din Marea Chinei de Sud, în timp ce Filipine a denunţat aceste acţiuni, inclusiv utilizarea tunurilor de apă, ca fiind „iresponsabile şi provocatoare”.
Acţiunile Chinei au dus la „pagube semnificative” şi la rănirea personalului de pe o navă civilă angajată pentru realimentarea trupelor, a precizat într-un comunicat forţa operativă filipineză din Marea Chinei de Sud.
Incidentul a avut loc în apele Second Thomas Shoal şi ale Insulelor Spratly, potrivit gărzii de coastă chineze. În zonă se află un număr mic de soldaţi filipinezi staţionaţi pe o navă de război pe care Manila a ancorat-o acolo în 1999 pentru a-şi întări pretenţiile de suveranitate.
China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, inclusiv Second Thomas Shoal, care se află în zona economică exclusivă de 200 de mile a Filipinelor, şi a desfăşurat nave pentru a patrula atolul disputat. O hotărâre din 2016 a Curţii Permanente de Arbitraj a constatat că pretenţiile Chinei nu au niciun temei juridic.
Ambarcaţiunea civilă era escortată de două nave ale marinei filipineze şi de două nave ale pazei de coastă filipineze, potrivit unui comunicat al armatei filipineze.
O navă a gărzii de coastă filipineze a fost „împiedicată" şi „încercuită" de o navă a gărzii de coastă chineze şi de două nave ale miliţiei maritime chineze, a precizat garda de coastă filipineză într-un comunicat separat.
Ca urmare, nava pazei de coastă filipineze a fost „izolată" de vasul de reaprovizionare din cauza „comportamentului iresponsabil şi provocator" al forţelor maritime chineze.
Gan Yu, un purtător de cuvânt al gărzii de coastă chineze, a declarat că Filipine şi-a încălcat promisiunea de a îndepărta nava eşuată şi a trimis două nave de pază de coastă şi o navă de aprovizionare în apele Second Thomas Shoal, la 18 zile după ultima rundă de aprovizionare.
China nu a spus cine a promis îndepărtarea sau când a fost făcută această promisiune. Ministerul filipinez al Apărării, ministerul de Externe şi liderii militari au declarat în mod repetat că nu a existat o astfel de promisiune.
Gan a declarat că Filipine a comis sâmbătă o încălcare şi a provocat probleme şi a subminat în mod deliberat pacea şi stabilitatea în Marea Chinei de Sud.
Navele filipineze au ignorat avertismentele repetate ale Chinei şi controalele de traseu şi au forţat intrarea, a adăugat Gan. Paza de coastă a Chinei pune în aplicare reglementările în conformitate cu legile şi gestionează problemele într-un mod rezonabil, legal şi profesionist, a spus el.
„Dacă Filipine continuă să acţioneze unilateral, China va continua să ia măsuri hotărâte pentru a-şi proteja suveranitatea teritorială şi drepturile şi interesele maritime", a declarat Ministerul chinez de Externe.
„Toate consecinţele cauzate de acest lucru vor fi suportate de Filipine".
Dar Filipine nu va fi descurajată „prin ameninţări voalate sau ostilitate" de la exercitarea drepturilor sale legale asupra zonelor sale maritime, inclusiv asupra Second Thomas Shoal, a declarat grupul său operativ.