Dezmeticirea Europei: Dezgroparea resurselor proprii de materii prime critice reduce dependența de China. Producătorii și cum stă România

Dezmeticirea Europei: Dezgroparea resurselor proprii de materii prime critice reduce dependența de China. Producătorii și cum stă România

Consiliul UE a adoptat Actul privind materiile prime critice (CRMA), regulamentul de stabilire a unui cadru pentru asigurarea unei aprovizionări sigure și durabile cu materii prime critice. Aceasta este ultima etapă a procedurii decizionale.

Actul este astfel adoptat și, după ce va fi semnat de președintele Parlamentului European și de președintele Consiliului, regulamentul va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării sale, menționează un comunicat al Consiliului.

ADVERTISING

34 de materii prime critice, dintre care 17 sunt strategice

Textul final identifică două liste de materii (34 de materii critice și 17 materii strategice), care sunt esențiale pentru tranziția ecologică și digitală, precum și pentru industria de apărare și cea spațială.

În comparație cu cele 30 de CRM-uri din 2020, există șase noi – (Arsenic, Feldspat, Heliu și Mangan, plus Cupru și Nichel) – și două au ieșit (Indiu și Cauciucul natural). Niciunul dintre materialele nou depistate (neon, kripton, xenon și lemn rotund) nu este critic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cele 34 de materii prime (cele bolduite sunt strategice):

  1. Aluminium/Bauxite/alumina
  2. Coking Coal
  3. Lithium
  4. Phosphorus
  5. Antimony
  6. Feldspar
  7. Light rare earth elements*
  8. Scandium
  9. Arsenic
  10. Fluorspar
  11. Magnesium
  12. Silicon metal
  13. Baryte
  14. Gallium
  15. Manganese
  16. Strontium
  17. Beryllium
  18. Germanium
  19. Natural Graphite
  20. Tantalum
  21. Bismuth
  22. Hafnium
  23. Niobium
  24. Titanium metal
  25. Boron
  26. Helium
  27. Platinum group metals
  28. Tungsten
  29. Cobalt
  30. Heavy rare earth elements*
  31. Phosphate Rock
  32. Vanadium
  33. Copper
  34. Nickel
ADVERTISING

Dependența violentă de China

O analiză a ofertei globale confirmă faptul că China este cel mai important furnizor în cazul mai multor materii prime critice.

De asemenea, Rusia și Africa de Sud sunt cei mai mari furnizori globali pentru  grupa metalelor platinice, Australia pentru litiu, SUA pentru beriliu și heliu, iar Brazilia pentru niobiu, conform ultimului raport al Comisiei Europene privind materiile prime critice.

China este atât cel mai mare furnizor mondial și cel mai mare furnizor al UE pentru majoritatea CRM, inclusiv pentru barită, bismut, galiu, germaniu, magneziu, grafit natural, toate pământurile, tungstenul și vanadiul.

Cei mai importanți producători din UE

Merită menționat faptul că UE:

  • extrage 34% din oferta mondială de stronțiu în Spania
  • 14% din feldspat în Italia, Spania, Franța, Cehia, Germania și altele
  • 3% din tungsten în Austria, Portugalia și Spania

UE prelucrează și rafinează:

  • 49% din aprovizionarea globală de hafniu în Franța
  • 18% din antimoniu în Belgia, Franța, Spania și multe alte țări.

Unde se află România

În România, în momentul de față se extrag și se procesează doar câteva din aceste materii critice, conform raportului din 2023:

În ceea ce privește rezervele, România nu știe exact ce resurse de materii prime critice are, însă o analiză SWOT din ”Strategia României pentru Resurse Minerale Neenergetice orizont 2035” vorbește despre indicii privind existența acestora pe teritoriul țării.

Citeşte integral analiza Dezmeticirea Europei: Consiliul aprobă Regulamentul pentru materiile prime critice – dezgroparea resurselor proprii reduce dependența de China. Producătorii și cum stă România pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇