O rampă de încărcare de pe vasul MS Estonia, care s-a scufundat în 1994, a fost recuperată de pe fundul mării și dusă în port pentru investigații.
Anchetatorii încearcă astfel să afle ce a provocat naufragiul în urma căruia 852 de oameni au murit. Doar 137 de oameni au supraviețuit.
Feribotul s-a scufundat în timpul unei furtuni, iar o anchetă a constatat că încuietorile ușilor de la prova navei au cedat, permițând apei să pătrundă în interior. Ulterior, un film documentar a dezvăluit existența unei găuri lungi în corpul navei, ceea ce a determinat lansarea unei noi anchete.
Scufundarea navei Estonia, care se îndrepta de la Tallinn la Stockholm, a fost cel mai mare dezastru pe timp de pace în care a fost implicat un vas european de pasageri de la naufragiul Titanicului din 1912.
Timp de șase zile, anchetatorii estonieni, suedezi și finlandezi au lucrat în apropierea locului unde a avut loc naufragiul din Marea Baltică, folosind un vehicul subacvatic pentru a examina puntea pentru automobile și corpul navei.
Luni, roboții anchetatorilor au dragat ore întregi fundul mării în jurul rampei vehiculului de 12 tone, au declarat anchetatorii.
Apoi, marți dimineață, rampa a fost ridicată la suprafață pe puntea navei de cercetare Viking Reach. Componenta va fi transportată într-un port din Estonia, potrivit BBC.
Estonienii urmăresc cu emoție misiunea, deoarece speră să afle ce s-a întâmplat în urmă cu 29 de ani. De altfel, la misiunea de recuperare au participat doi dintre supraviețuitorii dezastrului din 1994.