Cel mai bogat om din Ucraina vrea să dea Rusia în judecată pentru pierderile uriașe pe care le-a suferit

Cel mai bogat om din Ucraina vrea să dea Rusia în judecată pentru pierderile uriașe pe care le-a suferit
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Rinat Ahmetov intenționează să se judece cu statul rus pentru recuperarea unui prejudiciu estimat între 17 și 20 de miliarde de dolari, provocat de bombardarea combinatului Azovstal, aflat în proprietatea sa.

Oțelăria Azovstal a fost devastată de bombardamentele rusești, după ce a devenit ultimul bastion al rezistenței ucrainene din Mariupol. Oțelăriile Ilici și Iron Works, deținute tot de miliardarul ucrainean, au fost, de asemenea, afectate în timpul asediului, relatează Newsweek.

"Vom da, cu siguranță, în judecată Rusia și vom cere compensații corespunzătoare pentru toate pierderile și toate afacerile distruse", a declarat Ahmetov, care deține cel mai mare producător de oțel din țară, într-un interviu publicat de site-ul ucrainean NV - The New Voice of Ukraine. Acesta a precizat că daunele provocate de ruși încă sunt în curs de evaluare, iar firma lui a început deja procedurile necesare pentru proces.

ADVERTISING

Rinat Ahmetov a mai spus că a rămas în Ucraina după izbucnirea războiului. "Credem în patria noastră și credem în victoria noastră", a declarat el.

Imperiul creat de omul de afaceri a fost afectat încă de acum opt ani, de la preluarea regiunii Donețk de către separatiștii proruși sprijiniți de Moscova.

După invazia declanșată de Rusia la 24 februarie, Metinvest a anunțat că nu mai poate onora comenzile. Grupul financiar și industrial SCM, deținut de Ahmetov, reușește să-și respecte obligațiile de plată, însă compania sa privată de producție a energiei DTEK și-a restructurat portofoliul de datorii.

ADVERTISING

Războiul a devastat economia Ucrainei. Banca Mondială estimează că PIB-ul acestei țări va înregistra o reducere cu 50% în acest an. Potrivit CNBC, autoritățile de la Kiev au anunțat că reconstrucția țării ar putea ajunge la aproximativ 600 de miliarde de dolari.

Unii analiști sunt, însă, de părere că acest cost reprezintă doar o parte din efortul care va fi necesar pentru reconstrucția Ucrainei după război.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇