Cea mai bună baghetă din Paris e făcută de un brutar care nu este francez. Premiul pe care l-a obținut câștigătorul (Video)

Cea mai bună baghetă din Paris e făcută de un brutar care nu este francez. Premiul pe care l-a obținut câștigătorul (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Prepararea unei baghete perfecte, cu coajă delicată și cu miezul pufos, este o formă de artă. Iar cel mai bun artizan în acest domeniu s-a dovedit un brutar care nu este din Franța, nici din Europa.

Brutarii din Paris au participat, pe 10 mai, la a 30-a ediție a concursului anual „Grand Prix de la Baguette de Tradition Francaise de la Ville De Paris”, unde juriul desemnează cea mai bună baghetă din țară. Premiul cel mare, acordat la ceremonia din 13 mai: onoarea de a furniza baghete, timp de un an, reședinței oficiale a președintelui Franței, Palatul Élysée, plus suma de 4.000 de euro, relatează CNN.

ADVERTISING

Concurenții au fost departajați în funcție de "bagheta tradițională" pe care o prepară, denumire care diferențiază pâinea de bună calitate de cea fabricată industrial, iar câștigarea acestei competiții reprezintă consacrarea într-un sector cu o concurență acerbă.

Juriul decide pe baza unor reguli stricte. Din cele 176 de baghete prezentate, 40 au fost scoase imediat din concurs pentru că erau prea scurte, prea lungi, prea grele, prea ușoare sau pentru că s-a folosit o făină nepotrivită.

Baghetele rămase în competiție au primit apoi un guler din hârtie numerotat și au fost expuse în mod anonim în fața celor 18 membri ai juriului format din foști laureați ai concursului, oficiali ai breslei brutarilor, bloggeri culinari și șase parizieni aleși întâmplător din peste 1.200 de solicitanți.

ADVERTISING

Criterii precum aspectul, mirosul, tehnica de creare a aluatului și aroma au fost luate în considerare. Totuși, chiar poate fi făcută diferența între fiecare baghetă și celelalte? "O, da, fără îndoială. Dimpotrivă, ar putea fi contraintuitiv, dar de fapt îți dai seama foarte repede", a subliniat Olivia Polski, adjunctul primarului din Paris pe probleme de comerț și meșteșuguri, ușor indignată că cineva se poate gândi că baghetele ar putea avea același gust.

Câștigătoarea concursului a fost bagheta cu numărul 142, făcută de un srilankez, Tharshan Selvarajah. Brutăria lui, Au Levain des Pyrénées, se află într-un colț din arondismentul 20 din estul Parisului, departe de palatele din centrul plin de viață al capitalei Franței.

Verdictul juriului: "Toate au foarte bune și aspectuoase, dar a lui a fost foarte aspectuoasă și foarte, foarte bună", a spus Franck Thomasse, președintele sindicatului brutarilor parizieni, care a gustat 90 de baghete la această ediție.

Pentru Selvarajah n-a fost o surpriză câștigarea concursului. "Am ieșit pe trei în 2018. De atunci, ne-am gândit mereu că data viitoare vom fi siguri de victorie, că vom ieși pe locul doi sau pe primul", a spus el pentru CNN.

Selvarajah a dezvăluit că secretul lui este să prepare aluatul la fiecare 20 de minute, pentru ca pâinea să fie întotdeauna caldă și proaspătă. Iar în ciuda titlului important pe care l-a cucerit, bagheta pe care el o face costă în continuare doar 1,35 euro (6,69 lei).

ADVERTISING

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇