Ce prevede tratatul New START din care Rusia și-a suspendat participarea

Ce prevede tratatul New START din care Rusia și-a suspendat participarea

Vladimir Putin a anunţat marţi că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul cu Statele Unite de reducere a armelor nucleare New START, acuzând Occidentul că este implicat în încercarea de a-i lovi bazele sale aeriene strategice.

Tratatul New START încheiat de Rusia cu Statele Unite limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părţi.

"În acest sens, mă văd nevoit să anunţ astăzi că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive", a declarat Putin spre finalul unui discurs susţinut în faţa Parlamentului, după aproape un an de la începerea războiului din Ucraina.

ADVERTISING

Putin a subliniat că Rusia nu se retrage din tratat, ci îşi suspendă participarea, dar suspendarea pune şi mai mult în pericol ultimul instrument rămas pentru controlului armelor între Statele Unite şi Rusia, care deţin împreună aproape 90% din focoasele nucleare din lume - suficient pentru a distruge planeta de mai multe ori.

Tratatul New START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare în anul următor şi a fost prelungit în 2021 pentru încă cinci ani, imediat după ce preşedintele american Joe Biden şi-a preluat mandatul. Acesta limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite şi Rusia le pot desfăşura, precum şi desfăşurarea de rachete şi bombardiere terestre şi submarine pentru a le lansa.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Tratatul a fost semnat de preşedintele american Barack Obama şi de omologul său rus de atunci, Dmitri Medvedev, şi permite atât inspectorilor americani, cât şi celor ruşi să se asigure că ambele părţi respectă tratatul.

Cu toate acestea, inspecţiile în cadrul acordului au fost suspendate în martie 2020 din cauza pandemiei COVID-19.

Discuţiile dintre Moscova şi Washington privind reluarea inspecţiilor trebuiau să aibă loc în noiembrie anul trecut în Egipt, dar Rusia le-a amânat şi niciuna dintre părţi nu a mai stabilit o nouă dată.

ADVERTISING

Rusia a declarat la începutul acestei luni că doreşte să păstreze tratatul, în ciuda a ceea ce a numit o abordare distructivă a SUA în ceea ce priveşte controlul armelor.

Împreună, Rusia şi Statele Unite deţin aproximativ 90% din focoasele nucleare din lume, iar ambele părţi au subliniat că războiul dintre puterile nucleare trebuie evitat cu orice preţ.

Cu toate acestea, invazia Rusiei în Ucraina a împins cele două ţări mai aproape de o confruntare directă decât oricând în ultimii 60 de ani.

Statele Unite au acuzat Rusia de încălcarea tratatului, afirmând că Moscova refuză să permită activităţi de inspecţie pe teritoriul său.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇