Ce le transmite Geoană (NATO) românilor care se tem de război

Ce le transmite Geoană (NATO) românilor care se tem de război

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susţine că românii nu au de ce să se teamă, atât timp cât suntem în NATO, de posibilitatea unui război.

De la drumul lui Ştefan cel Mare, unde este graniţa actuală a României, până în Norvegia, ţările NATO nu sunt în pericol, spune Geoană, într-un interviu acordat News.ro, întrebat fiind ce le transmite românilor care se tem de război.

"Nu vreau să transmitem mesaje de liniştire, ci mesaje de încredere şi informare.

Spun foarte clar: nu există un risc de securitate la adresa ţărilor aliate. Deci de la Vicovul de Sus (judeţul Suceava), de la drumul Mariei Tereza şi drumul lui Ştefan cel Mare, unde este graniţa actuală a României, până la Negru Vodă, de la Lugoj până la Carei, şi de la Marea Baltică până la Marea Neagră, şi din Canada şi SUA, până la Turcia şi Norvegia, ţările aliate nu sunt într-un pericol de securitate.

ADVERTISING

În schimb, există un risc de conflict militar renăscut în Ucraina. Acest lucru este o posibilitate.

Acesta e mesajul meu pentru românii din Bucovina şi din Maramureşul istoric şi din fostele provincii româneşti: ştiu că sunt îngrijoraţi, dar cei care sunt cetăţeni români şi sunt de partea fericită a frontierei NATO pot să fie liniştiţi, iar pentru o situaţie mai delicată în Ucraina suntem pregătiţi pentru a lua măsuri de contracarare, dar şi de sprijinire a celor care vor avea nevoie", a declarat Geoană, vorbind despre posibilitatea de a exista refugiaţi în ţara noastră.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Întrebat dacă eram astăzi şi noi în situaţia Ucrainei, dacă nu am fi intrat în NATO, fostul premier a arătat că nici în Occident nu e totul roz, dar măcar nu e dictatură:

"Nu-mi place să lucrez contrafactual. E foarte tentant să spui ce ar fi fost dacă. În schimb, eu mă uit ce se întâmplă cu vecinii care nu sunt în NATO şi văd o Federaţie Rusă foarte agresivă.

Nu este un vecin al Federaţiei Ruse, de la Belarus - care este într-o situaţie de cedare de suveranitate destul de accelerată, până la Republica Moldova - cu Transnistria, Ucraina - cu Donbas şi Crimeea, Georgia – cu Osetia de Sud şi Abhazia, toţi vecinii Federaţiei Ruse au fost supuşi, într-o formă sau alta, unor presiuni inclusiv militare.

ADVERTISING

Eu pot să spun un singur lucru: Har, Domnului că suntem în NATO! Har, Domnului că suntem în UE!

Eu nu voi spune niciodată că în Occident totul este o poezie, o feerie, că totul este roz. Nu, sunt multe lucruri de corectat, dar dacă mă uit la alternativă, asta înseamnă dictatură din nou, autocraţie, insecuritate. Nu cred că există vreo problemă de a alege calea occidentală, pe care România a ales-o. Deci suntem la adăpost în NATO".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇