CCR dă undă verde pe majorarea salariilor pentru primari și șefii de CJ. Cât vor câștiga în plus

CCR dă undă verde pe majorarea salariilor pentru primari și șefii de CJ. Cât vor câștiga în plus
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

CCR a respins, marţi, sesizarea USR şi Forţa Dreptei privind legea care majorează salariile aleşilor locali, depusă în octombrie anul trecut.

În urma deciziei judecătorilor CCR, se dă undă verde pentru majorarea substanţială a indemnizaţiilor primarilor şi preşedinţii de consilii judeţene, iar legea merge la promulgare.

Actul normativ prevede că salariile ar trebui să fie raportate la salariul minim din 2021, adică la 2.300 de lei, față de 2.080, atât cât era acest salariu minim în 2019.

Potrivit legii, salariul primarului Capitalei crește cu 2.200 de lei. Astfel, salariul lui Nicuşor Dan va crește de la 20.800 de lei brut (4.200 de euro) la 23.000 de lei brut (4.653 de euro).

ADVERTISING

Salariul unui viceprimar sau al primarilor de sector, al președinților de consilii județene, al primarilor de municipii de județ crește cu 1.980 de lei, al vicepreședinților de consilii județene cu 1.760 de lei, în timp ce al unui primar de municipiu ajunge să fie mai mare cu 1.650 de lei.

Judecătorii CCR au amânat verdictul de mai multe ori, în ultimele luni, pe această lege.

Pe 27 septembrie, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, eliminând din forma de la Senat majorarea pentru ceilalţi demnitari.

ADVERTISING

Obiecţiile USR

Pe 5 octombrie 2022, USR a depus o sesizare la Curtea Constituţională, care era semnată şi de deputaţii Forţa Dreptei.

”În România, regula este excepţia de la regulă, dar PSD şi PNL au grijă să nu spună acest lucru. Aşa cum s-au lăudat că au oprit angajările la stat, pentru ca apoi să introducă excepţie după excepţie, aşa au făcut şi cu majorările de salarii. În legea de aprobare a OUG-ului prin care au crescut salariile unor categorii de bugetari au vrut să introducă, pe şest, majorări şi pentru demnitari, de la preşedinte, premier şi miniştri până la şefi de instituţii publice şi aleşi locali.

ADVERTISING

Sub presiunea publică, au făcut apoi jumătate de pas înapoi, păstrând însă majorările pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene. Adevărul este că PSD, PNL şi UDMR au nevoie să-şi plătească foarte bine primarii şi şefii de consilii judeţene pentru ca aceştia să se implice în strângerea de voturi la viitoarele alegeri, iar până atunci să vegheze că ajung unde trebuie contractele pe bani publici.

Aşa cum i-am oprit la Curtea Constituţională să crească indemnizaţiile parlamentarilor, aşa îi vom opri şi acum”, declara Cristian Seidler, deputat USR, citat de News.ro.

Unul dintre motivele invocate în sesizare se referea la neindicarea sursei de finanţare, aşa cum prevede art. 138 alin. (5) din Constituţie. Partidul a reamintit că judecătorii CCR au decis deja, când s-au pronunţat pe creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor, creştere forţată de PSD şi PNL în luna iunie, că nu pot fi majorate cheltuielile la bugetul de stat fără solicitarea fişei financiare de la Guvern şi fără stabilirea sursei de finanţare.

USR a invocat şi încălcarea procedurilor parlamentare, în condiţiile în care legea a fost adoptată cu două zile înainte să expire termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor.

Președintele CCR a declarat după decizia de azi că nu era necesară fișa financiară pentru reactualizarea cheltuielilor.

„A doua critică s-a referit la nerespectarea termenilor regulamentari pentru depunerea amendamentelor. Această chestiune nu prezintă relevanță constituțională și Curtea a respins această critică pentru că nivelul de reglementare regulamentară este intern. Astfel, Curtea a dat soluție de respingere”, a explicat Marian Enache, citat de Mediafax.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇