Casa ororilor: 31 de copii abuzați, salvați dintr-o rețea de trafic. Un polițist printre suspecți

Casa ororilor: 31 de copii abuzați, salvați dintr-o rețea de trafic. Un polițist printre suspecți
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O undă de şoc a cuprins Bosnia săptămâna trecută în urma dezvăluirii că opt persoane, inclusiv un ofiţer de poliţie, au fost arestate sub acuzaţia de trafic de persoane, după ce 31 de copii romi cu vârste de până în 12 ani au fost găsiţi într-o casă. Povestea „casei ororilor” a ieşit la iveală în seara zilei de 25 februarie 2025, după ce o fată „dezorientată” de 12 ani şi doi copii mici s-au adresat unui trecător de pe stradă în Brčko pentru a cere ajutor, explicând că nu vor să se întoarcă în casă, relatează errc.org.

Poliţia şi ofiţerii de asistenţă socială au fost imediat anunţaţi, au descins în casă şi i-au găsit pe copii, cu vârste cuprinse între câteva luni şi doisprezece ani, în ceea ce raportul a descris ca fiind „diverse condiţii - unii dormeau în pătuţuri, în timp ce alţii stăteau pe mobilă”.

Conform informaţiilor preliminare, şase dintre copii aveau documente croate.

Conform poliţiei, primele trei arestări - ofiţerul de poliţie, mama acestuia şi un cetăţean italian - au fost efectuate pe baza „suspiciunii rezonabile de comitere a infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de copii şi neglijare sau abuz asupra copiilor”.

După două zile, deja erau opt persoane arestate pe baza unor acuzaţii similare, fiind implicat şi Europol, ca parte a unei investigaţii urgente complexe şi de amploare.

Coșmarul din Brčko

Localnicii au declarat presei că au presupus că este vorba despre „o grădiniţă ilegală”. Din nefericire, numărul arestărilor, gravitatea acuzaţiilor şi extinderea anchetei penale dincolo de graniţele Federaţiei bosniace sugerează probabilitatea ca „unele crime teribile” să fi fost comise.

ERRC (Centrul European pentru Drepturile Romilor) şi-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu unele informaţii conform cărora un număr necunoscut de copii „au trecut” prin această casă de-a lungul mai multor ani, un raport legat de acest caz fiind, se pare, depus la instituţiile competente încă din 2018.

„Implicarea directă a unui ofiţer de poliţie locală şi faptul că aceste activităţi au fost necontrolate timp de ani de zile, în timp ce presupuşii autori au rămas în libertate şi fără obstacole, ridică posibilitatea alarmantă a unei complicităţi oficiale mai largi”, spune ERRC.

ONG-ul a solicitat o investigaţie aprofundată şi independentă a circumstanţelor care au înconjurat presupusul trafic de copii, neglijarea şi abuzul asupra acestor copii romi, inclusiv posibila implicare a altor ofiţeri de aplicare a legii sau funcţionari de stat în sprijinirea, instigarea sau săvârşirea exploatării şi abuzului asupra acestor şi altor copii în ultimii şapte ani.

Bosnia şi Herţegovina rămâne o ţară de origine, destinaţie şi tranzit a persoanelor traficate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇