Bucharest Pride 2024 - program, reguli și declarație de susținere de la 25 de ambasade

Bucharest Pride 2024 - program, reguli și declarație de susținere de la 25 de ambasade
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sâmbătă are loc în București marșul Bucharest Pride 2024, evenimentul care reunește comunitatea LGBTQIA+ din Capitală și din țară pentru a-și exprima nemulțumirile și pentru a-și face vocea auzită.

Evenimentul e organizat, ca de obicei, de Asociația ACCEPT.

Pagina de Facebook a evenimentului anunţă programul Bucharest Pride 2024:

  • 16:00 – 17:00 – Întâlnirea participanților pe Calea Victoriei (intersecție cu Strada Gheorghe Manu și trotuarele adiacente Căii Victoriei)
  • 17:00 – 19:00 – Traseul marșului va fi: intersecție Piața Victoriei cu Calea Victoriei – Calea Victoriei – Pod Națiunile Unite – Bd. Națiunile Unite – traversare Bd. Libertății – alveola Parc Izvor – Parc Izvor (orele 17:00 – 19:00). Traseul indicat anterior va fi parcurs pe carosabil, respectând toți participanții la marș și îndrumările organizatorilor și ale forțelor de ordine.
  • 19:00 – 22:00 – Finalul marșului Bucharest Pride în Parcul Izvor.
ADVERTISING

Iată şi regulile:

  • Este interzis accesul cu: arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanțe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru șocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acțiuni violente sau de tulburare a desfășurării normale a evenimentului, substanțe psihoactive sau psihotrope interzise prin lege sau băuturi alcoolice cumpărate din afara evenimentului.
  • Participanții sunt rugați să coopereze cu agenții de securitate pentru percheziții și să nu își uite cărțile de identitate.
  • Consumul băuturilor alcoolice este strict interzis.
ADVERTISING

Declaraţie de susţinere

Cu ocazia marşului gay, membrii misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale din București şi-au exprimat public sprijinul pentru Bucharest Pride 2024.

"Acest eveniment celebrează diversitatea, vizibilitatea, reziliența și demnitatea comunității LGBTIQ+ din România. 

Fie în București, Cluj, Iași, Oradea sau Timișoara, marșurile Pride sunt parte a angajamentului nostru față de egalitate și diversitate.

Dorim să ne exprimăm aprecierea față de organizatori, voluntari și participanți pentru munca și dedicarea lor în apărarea și promovarea drepturilor omului pentru toți.   

ADVERTISING

Ne reafirmăm convingerea fermă că principiile egalității, nediscriminării și drepturilor omului pentru toți, indiferent de orientarea lor sexuală, identitatea de gen sau caracteristicile sexuale, trebuie respectate, promovate și protejate în întreaga lume. Acestea fac parte din valorile noastre fundamentale și le vom apăra acasă și la nivel global. 

Susținem cu fermitate comunitatea LGBTIQ+ din România în demersul său de a obține drepturi egale, în conformitate cu legislația internațională și europeană privind drepturile omului și cu principiul drepturilor universale ale omului.

Drepturile LGBTIQ+ au fost susținute în mod repetat prin hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului și ale Curții de Justiție a Uniunii Europene. Aceste hotărâri sunt obligatorii pentru statul român și trebuie puse în aplicare. 

Aceasta include măsuri eficiente de combatere a infracțiunilor motivate de ură, protecție juridică pentru familiile homosexuale și o procedură legală transparentă, coerentă și accesibilă de recunoaștere a genului pentru persoanele transgender. România va beneficia de asigurarea faptului că toate persoanele se bucură de protecția deplină a legii, în conformitate cu standardele internaționale privind drepturile omului. 

Recunoaștem pașii făcuți către realizarea egalității depline pentru persoanele LGBTIQ+, dar și faptul că mai sunt multe de făcut la nivel mondial și în România", se arată în declaraţia de susţinere semnată de:  

  1. Ambasada Australiei 
  2. Ambasada Austriei 
  3. Ambasada Belgiei în România 
  4. Ambasada Marii Britanii la București 
  5. Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova 
  6. Ambasada Republicii Cehe la București
  7. Ambasada Republicii Chile în România 
  8. Ambasada Ciprului 
  9. Ambasada Danemarcei în România 
  10. Ambasada Republicii Finlanda în România 
  11. Ambasada Republicii Franceze în România 
  12. Ambasada Germaniei în România 
  13. Ambasada Greciei la București 
  14. Ambasada Irlandei 
  15. Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România 
  16. Ambasada Mexicului în România 
  17. Ambasada Noii Zeelande în Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Moldova și România 
  18. Ambasada Regală a Norvegiei la București 
  19. Ambasada Portugaliei la București 
  20. Ambasada Republicii Slovenia în România
  21. Ambasada Spaniei în România 
  22. Ambasada Suediei la București 
  23. Ambasada Republicii Slovenia în România
  24. Ambasada Statelor Unite ale Americii în România 
  25. Reprezentanța Comisiei Europene în România 

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇