Guvernul a adoptat săptămâna aceasta un proiect de lege care va recunoaște pe teritoriul României unele drepturi pentru persoanele gay căsătorite în alte state. Asociația Accept precizează însă că acest demers al Guvernului „nu face decât să amplifice nivelul de discriminare sistemică față de persoanele LGBTI, ale căror familii nu sunt recunoscute și protejate legal în România”.
Este vorba despre proiectul de lege pentru completarea ordonanţei de urgenţă privind regimul străinilor în România și poate fi accesat AICI.
Măsura vine la cinci ani după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că România trebuie să recunoască libertatea de ședere pe teritoriul său a membrilor de familie, care includ și soții de același sex.
De altfel, MAI a subliniat că inițiativa legislativă de acum nu reglementează recunoaşterea căsătoriilor ori a convenţiilor civile între persoane de acelaşi sex pe teritoriul ţării noastre.
Asociaţia Accept consideră că "Ministerul Afacerilor Interne face un pas timid către executarea (deciziei CJUE)" şi "salută efortul modic depus de membrii Guvernului prin această inițiativă".
Totuşi, asociaţia atrage atenția că propunerea legislativă "nu reușește să pună în aplicare în întregime deciziile CJUE și CCR 534 din 2018 și nu ia în considerare drepturile ce decurg din Directiva europeană privind dreptul la liberă circulație pentru cetățenii Uniunii Europene".
"O problemă urgentă, care afectează chiar în acest moment viețile a mii de români, aplicarea deciziei nu vine doar cu o întârziere rușinoasă de cinci ani, ci și cu multe hibe procedurale care continuă să încalce drepturile omului", adaugă asociaţia.
Mai mult, reprezentanţii acesteia acuză că "proiectul de lege adoptat de Guvern în ședința din 20 septembrie 2023 contribuie la creșterea gradului de discriminare sistemică cu care se confruntă familiile LGBTI în România".
Sursa citată explică şi care este problema. Dacă proiectul de lege va fi votat în Parlament în această formă, "cetățenilor europeni care s-au căsătorit într-un alt stat membru UE nu le va fi recunoscut statutul de soți în România, ci doar li se va acorda dreptul de ședere, și prin urmare nu se vor putea bucura de drepturile ce decurg din calitatea de soți".
Ei nu ar fi recunoscuți ca soți și, drept urmare, nu s-ar putea vizita la spital în cazuri de urgențe medicale, nu s-ar putea reprezenta legal unul pe celălalt și, în momentele grele, nu și-ar putea fi alături.
Persoanelor LGBTI nu li se vor acorda drepturi egale, ci doar condiții speciale, prin această lege.
În plus, "cuplurile de același sex care au încheiat un parteneriat civil în alt stat vor fi tratate în continuare ca doi străini, fără nicio legătură de familie".
Decizia MAI de a nu consulta familiile formate din persoane de același sex – beneficiarii direcți ai propunerii legislative - este de-a dreptul condamnabilă, adaugă Accept.
„Este o pocire a hotărârii CJUE şi încalcă nu doar spiritul, dar şi litera deciziei CCR în cauza Coman, care a recunoscut faptul că soţii de acelaşi sex trebuie să se bucure de o protecţie egală, conform Constituţiei României (art.26 dreptul la viaţa privată şi de familie). Nu există să îi degradezi statutul unui cetăţean european – din soţ să îl faci categorie specială – să îl adaugi undeva la capătul listei”, spune Iustina Ionescu, avocata ACCEPT, care a reprezentat cuplul Coman-Hamilton la CJUE şi CCR.
Accept adaugă că, în ultimii 30 de ani, zeci de mii de persoane LGBTI au părăsit România și au ales să trăiască în state europene în care drepturile lor sunt respectate. Multe dintre acestea și-au întemeiat familii peste hotare, fie alături de cetățeni români de același sex, fie alături de cetățeni ai altor state. Statul român nu le recunoaște statutul de soți, ceea ce face imposibil traiul lor comun pe teritoriul României.